PSYKISKE PROBLEMER:  Ni års krigføring i Afghanistan og sju års krigføring i Irak tærer hardt på psyken til amerikanske soldater. FOTO:BAY ISMOYO AFP PHOTO/SCANPIX
PSYKISKE PROBLEMER: Ni års krigføring i Afghanistan og sju års krigføring i Irak tærer hardt på psyken til amerikanske soldater. FOTO:BAY ISMOYO AFP PHOTO/SCANPIXVis mer

Amerikanske soldater sliter psykisk

Stadig flere amerikanske soldater sliter med psykiske plager etter oppdrag i utlandet.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

||| Stadig flere amerikanske soldater sliter med psykiske plager etter oppdrag i utlandet.

Tallet på soldater som er dimittert fra det amerikanske forsvaret utelukkende som følge av psykiske lidelser økte med 64 prosent fra 2005 til 2009, skriver USA Today.

I 2009 ble 1.224 amerikanske soldater dimittert på grunn av psykiske lidelser, mot 745 i 2005, viser statistikk fra Pentagon.

Ni års krigføring i Afghanistan og sju års krigføring i Irak tærer på de amerikanske soldatene.

Hard medfart - Det har gått hardt ut over både kropp og forstand, sier Adrian Atizado i organisasjonen Disabled American Veterans.

Antallet soldater som blir dimittert som følge av en kombinasjon av psykiske og fysiske skader økte med hele 174 prosent fra 2005 til 2009.

- Forskning viser at det er en klar sammenheng mellom gjentatte perioder med utenlandstjeneste og hyppigere symptomer på frykt, depresjon og posttraumatisk stress, sier oberstløytnant Rebecca Porter.

For sent Hovedårsaken til at stadig flere må dimitteres er at det amerikanske forsvaret først oppdager symptomene på psykiske lidelser når det er for sent, mener krigsveteranenes organisasjoner.

- De er flinke til å behandle synlig sår, men både forsvaret og helsevesenet har en lang vei å gå før de på en effektiv og pålitelig måte kan sjekke og behandle skader på hode og sinn, sier Joe Davis i Veterans of Foreign Wars.

En Pentagon-rapport konkluderte i mai 2009 med at psykiske lidelser for første gang på 15 år forårsaket flere innleggelser blant soldatene enn noen annen årsak, inkludert fysiske skader etter kamphandling.

(NTB)