Amerikanske spionsatellitter fanget opp rakett

Og eksplosjonen som fulgte ble fanget opp av infrarøde sensorer.

VOKTER: Pro-russiske separatister vokter vrakrestene fra Malaysia Airlines-flyet som styrtet i Øst-Ukraina torsdag, angivelig etter å ha blitt skutt ned med en rakett. Foto: Reuters / NTB scanpix
VOKTER: Pro-russiske separatister vokter vrakrestene fra Malaysia Airlines-flyet som styrtet i Øst-Ukraina torsdag, angivelig etter å ha blitt skutt ned med en rakett. Foto: Reuters / NTB scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon

Amerikansk etterretning har satellittbilder av raketten som traff passasjerflyet fra Malaysia Airlines over Ukraina, og eksplosjonen som fulgte ble fanget opp av infrarøde sensorer.

USAs FN-ambassadør Samantha Power orienterte fredag Sikkerhetsrådet om hvilke opplysninger amerikansk etterretning sitter inne med om nedskytningen.

- Flyet ble trolig skutt ned av en bakke-til-luft-rakett av typen SA-11, som ble operert fra et separatist-kontrollert område i det østlige Ukraina, sa Power.

Spionsatellitter Amerikanske spionsatellitter, som inngår i det såkalte DSP-programmet og som svever rundt jorda i 36.000 kilometers høyde for å oppdage eventuelle langdistanseraketter på vei mot USA, fanget opp raketten.

Et satellittbilde viser røykstripen raketten etterlot seg på vei mot flyet, noe som har gjort det mulig for ekspertene å beregne omtrent hvor raketten ble skutt opp.

Eksakt hvor har satellittbildene ikke kunnet gi svar på, men mye tyder på at det var i nærheten av stedet der flyet styrtet.

Kan ikke fastslå Amerikansk etterretning har ikke kunnet fastslått hvem som avfyrte raketten som kostet 298 mennesker livet.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer