Amerikanske spionsatellitter fanget opp rakett

Og eksplosjonen som fulgte ble fanget opp av infrarøde sensorer.

VOKTER: Pro-russiske separatister vokter vrakrestene fra Malaysia Airlines-flyet som styrtet i Øst-Ukraina torsdag, angivelig etter å ha blitt skutt ned med en rakett. Foto: Reuters / NTB scanpix
VOKTER: Pro-russiske separatister vokter vrakrestene fra Malaysia Airlines-flyet som styrtet i Øst-Ukraina torsdag, angivelig etter å ha blitt skutt ned med en rakett. Foto: Reuters / NTB scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon

Amerikansk etterretning har satellittbilder av raketten som traff passasjerflyet fra Malaysia Airlines over Ukraina, og eksplosjonen som fulgte ble fanget opp av infrarøde sensorer.

USAs FN-ambassadør Samantha Power orienterte fredag Sikkerhetsrådet om hvilke opplysninger amerikansk etterretning sitter inne med om nedskytningen.

- Flyet ble trolig skutt ned av en bakke-til-luft-rakett av typen SA-11, som ble operert fra et separatist-kontrollert område i det østlige Ukraina, sa Power.

Spionsatellitter Amerikanske spionsatellitter, som inngår i det såkalte DSP-programmet og som svever rundt jorda i 36.000 kilometers høyde for å oppdage eventuelle langdistanseraketter på vei mot USA, fanget opp raketten.

Et satellittbilde viser røykstripen raketten etterlot seg på vei mot flyet, noe som har gjort det mulig for ekspertene å beregne omtrent hvor raketten ble skutt opp.

Eksakt hvor har satellittbildene ikke kunnet gi svar på, men mye tyder på at det var i nærheten av stedet der flyet styrtet.

Kan ikke fastslå Amerikansk etterretning har ikke kunnet fastslått hvem som avfyrte raketten som kostet 298 mennesker livet.

Det gjenstår også å finne ut om russisk personell bisto i nedskytingen, samt hvordan det russiskproduserte rakettsystemet fant veien til det separatistkontrollerte området.

Både Pentagon og Det hvite hus har slått fast at SA-11 er et avansert våpen, og at den som avfyrte raketten må ha hatt russisk opplæring eller bistand.

Russisk støtte - Det virker lite sannsynlig at separatistene kunne bruke denne raketten uten en eller annen form for russisk støtte og teknisk bistand, sier Pentagon-talsmannen John Kirby.

Dette gjentok også Power i Sikkerhetsrådet fredag, men uten å anklage Russland for å ha vært direkte involvert i nedskytingen av det malaysiske flyet.

Amerikansk etterretning har ingen opplysninger om hvordan det avanserte våpensystemet fant veien til separatistene og Pentagon medgir at det ikke foreligger etterretningsinformasjon om at SA-11-systemet er fraktet over grensa fra Russland.

Så rakettsystem Power viste imidlertid til at en vestlig journalist angivelig så en gruppe separatister og et SA-11-system nær Snizhne i Øst-Ukraina rett før nedskytingen av flyet. Det er ikke kjent hvem denne journalisten er, eller om det foreligger bilder.

Amerikansk etterretning har ingen informasjon som tyder på at den ukrainske regjeringshæren er i besittelse av slike raketter, understreket Power fredag.

- Det ukrainske luftforsvaret har ikke avfyrte én eneste rakett siden krisen begynte, sa hun i Sikkerhetsrådet.

(NTB)

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer