Amerikanske statsborgere evakueres fra Egypt i dag

Israel: - Fredsavtalen med Egypt må fortsette.

 EVAKUERER:  Amerikanske myndigheter har planer om å starte evaluering av amerikanske statsborgere fra Egypt allerede i dag. Her tungt militært oppbud på Frihetspalssen i Kairo i går kveld. FOTO: MIGUEL MEDINA, AFP/SCANPIX.
EVAKUERER: Amerikanske myndigheter har planer om å starte evaluering av amerikanske statsborgere fra Egypt allerede i dag. Her tungt militært oppbud på Frihetspalssen i Kairo i går kveld. FOTO: MIGUEL MEDINA, AFP/SCANPIX.Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Bare timer etter at den amerikanske forsvarstalsmannen Mike Mullen roste det egyptiske forsvaret for måten det har håndtert uroen i landet, har USA satt i gang planer for å evakuere amerikanske statsborgere fra landet.  

Ifølge CNN har USA planer for å evakuere flere tusen amerikanske statsborgere allerede i dag. 

Det har vært store folkemengder i Kairos gater også i natt, men det er ikke meldt om dramatiske enkeltepisoder. 

 Internasjonale nyhetsmedier rapporterer om mellom 70 og vel 100 dødsofre siden uroen og folkeopprøret mot president Hosni Mubarak  blusset opp sist tirsdag.  

Mubarak har ikke gitt noen nye signaler siden i går kveld om at han kommer til å trekke seg.  

Admiral Mike Mullen er høyest rangert av offiserene i det amerikanske forsvaret. Han roste Egypts forsvarsledelse for ikke å ha angrepet demonstrantene.   USA bidrar årlig med 1,3 milliarder dollar — nær 8 milliarder kroner — til Egypts forsvar.  

Forsiktig Hillary Utenriksminister Hillary Clinton var ikke klar til å velge for eller mot president Honi Mubarak da Fox News spurte henne i går kveld etter at opposisjonens frontmann Mohamad ElBaradei krevde Mubaraks umiddelbare avgang.  

- Vi har vært veldig klare på at vi vil se en overgang til demokrati, og vi vil se hvilke skritt som blir tatt for å gjennomføre det, var utenriksministerens svar på spørsmål om hun støtter kravet fra Fredsprisvinner ElBaradei.   Egypt er USAs viktigste allierte i den arabiske verden.  

Israels statsminister Benjamin Netanyahu brukte den forsiktige karakteristikken bekymret da han drøftet situasjonen med den israelske regjeringen i går.  

- Israels tretti år lange fredsavtale med Egypt må fortsette, sa Netanyahu etter regjeringsmøtet.