Amerikanske statsborgere siktet for terror

Fjorten amerikanske statsborgere har blitt siktet for flere forhold knyttet til konflikten i Somalia melder CNN torsdag.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

||| (Dagbladet): Man tror de fleste av de siktede befinner seg utenfor USAs grenser, og sannsynligvis i Somalia.  

De 14 har blitt siktet i tre forskjellige stater, Minnesota, Alabama og California. To er arrestert.  

Anklagene gjelder blant annet støtte til terroristorganisasjoner i Somalia, ifølge en talsmann CNN har snakket med.  

En av de mest sentrale blant de siktede er Omar Shafik Hamami som nå befinner seg i Somalia, men som tideligere var bosatt i Alabama.  
En annen kilde sier til nyhetsbyrået at anklagene blant annet gjelder støtte til den islamistiske gruppen al-Shabaab som er på USAs liste over terrororganisasjoner.  

FBI i Minneapolis har etterforsket rundt 20 menn som har reist til Somalia de siste tre årene for å kjempe skulder mot skulder med den overnevnte terroristgruppen.  

I november ble åtte somaliske menn fra Minnesota anklaget for terrorrelatert virksomhet. Det kommer i tillegg til syv personer som allerede står overfor de samme anklagene.  

FBI melder at al-Shabaab skal ha etablert seg i California, Ohio og Massachusetts i tillegg til Minnesota.  

Nyheten om disse anklagene kommer etter at en amerikansk statsborger, 26-åringen Shaker Masri, i går ble siktet for å ha forsøkt å bistå to terrororganisasjoner, al-Shabaab og al Qaeda med materiell. Han ble i tillegg siktet for forhold knyttet til masseødeleggelsesvåpen.  

Masri som bor i Chicago ble arrestert tirsdag anklaget for å ha forbrutt seg mot en lov som hindrer amerikanske borgere fra å "bruke, true med og forsøke å konspirere med andre for å benytte masseødeleggelsesvåpen utenfor USA.  

- Han har en ekstremistisk og voldelig fortolkning av Islam, forteller en kilde til CNN.  

Han fortalte kilden at han ønsket å ta del i jihad i Somalia eller Afghanistan.