Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Amerikanske styrker jager «Virkelighetens Rambo»

Politiet jager en eks-soldat som rømte til skogs etter å ha skutt på politiet. Han er bevæpnet og ekstremt farlig.

AKSJON: Politi og spesialstyrker jager den 49-årige David Burgert i Montana. Foto: AP
AKSJON: Politi og spesialstyrker jager den 49-årige David Burgert i Montana. Foto: AP Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Føderalt og statlig politi jager en tidligere militsleder etter at han begynte å skyte på det lokale politiet i den amerikanske delstaten Montana.

Historien har flere paraleller med filmen Rambo hvor Sylvester Stallone spilte hovedrollen og han kalles «Virkelighetens Rambo» av flere amerikanske medier, deriblant Fox News.

David Burgert (47) er en tidligere profesjonell soldat som kom i skuddveksling med det lokale politiet. Under en politijakt valgte han å manøvrere sin Jeep Cherokee inn på en skogsvei, der han senere etterlot seg bilen og la til skogs.

I fire dager har politiet lett etter mannen uten resultat.

Planlagt - Mye tyder på at han hadde planlagt dette. Vi fant både våpen og ammunisjon i bilen han etterlot seg, og vi mistenker at han har depoter i skogen, sier visesheriff i Missoula Mike Dominick til nyhetsbyrået AP. Ingen ble skadet i aksjonen.

Burgert er tidligere leder av ei militsgruppe i Montana, kjent som «Project 7», som angivelig skulle drepe lokale embetsmenn, gå til krig mot nasjonalgarden og velte de føderale myndighetene.

- Vi anser ham for å være bevæpnet og svært farlig. Han utgjør en fare for alle han møter på sin vei, sier Mike Dominick.

Den etterlyste ble først arrestert i 2002 etter en liknende hendelse med politiet, der han bevæpnet seg med en maskinpistol.

Tidligere dømt I 2004 ble han dømt til ti års fengsel for en rekke lovbrudd. Blant annet for å være i besittelse av ulovlige skytevåpen og ulovlig bruk av en maskinpistol. En føderal aktor hevdet han ledet ei gruppe som lagret maskinpistoler og sprengstoff.

Han ble også diagnostisert med paranoide personlighetsforstyrrelser og slapp ut av fengsel etter å ha sonet åtte år av dommen i 2010.

Da han i forrige uke ble stoppet av en politipatrulje for en mindre trafikkforseelse, stakk han fra stedet med følgende beskjed:

- Jeg skal ikke bli tatt på samme måte som sist gang. Denne gang må dere tilkalle spesialstyrkene for å ta meg, sa 49-åringen før han la på rømmen i sin bil.

Han har løsnet flere skudd mot politiet. Over 60 politimenn, et helikopter og hundepatruljer var aktive i jakten etter gjerningsmannen. Nå har politiet tonet aksjonen noe ned, da de ikke har noen spor etter mannen.

JAGES: Store styrker leter etter David Burgert etter at han åpnet ild mot politiet. Foto: Politiet.
JAGES: Store styrker leter etter David Burgert etter at han åpnet ild mot politiet. Foto: Politiet. Vis mer
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media