Amerikanske styrker skjøt på sivile

Seks sivile skal ha blitt skutt av amerikanske styrker, melder flere medier. Amerikanerne nekter - men innrømmer å ha sluppet bomber.

KRASJLANDET: Et amerikansk  F-15 fly krasjlandet utenfor Benghazi. Ifølge flere medier skal amerikanske styrker ha skutt på sivile, fordi de trodde de var fientlige. Amerikanerne nekter, men innrømmer overfor Telegraph at de skal ha sluppet bomber. Foto: AP Photo/Anja Niedringhaus
KRASJLANDET: Et amerikansk F-15 fly krasjlandet utenfor Benghazi. Ifølge flere medier skal amerikanske styrker ha skutt på sivile, fordi de trodde de var fientlige. Amerikanerne nekter, men innrømmer overfor Telegraph at de skal ha sluppet bomber. Foto: AP Photo/Anja NiedringhausVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Landsbybeboerne skal ha blitt skutt på da et amerikansk helikopter landet utenfor Benghazi for å redde to piloter som hadde berget seg ut av et jagerfly med motorproblemer, melder Channel 4 News

 Mandag kveld skal en pilot og en våpenoffiser løste seg ut fra et F-15E Ealge-fly som skal ha hatt mekanisk svikt, og krasjlandet i et område kontrollert av opprørere utenfor Benghazi.  

Piloten ble reddet av et amerikansk helikopter rett etter krasjlandingen, mens libyske opprørere skal ha funnet våpenoffiseren.  

Det var da de amerikanske styrkene skulle berge våpenoffiseren, at det skal ha løsnet skudd fordi man trodde at det var et fiendtlige territorium.   
Ikke avfyrt skudd Selv avfeier amerikanerne at dette skal ha skjedd:

- Det ble ikke avfyrt skydd, sier kaptein Richard Ulsh ved den amerikanske marinen, melder the Telegraph.  

Redningsopersjonen ble utført av amerikanske marinesoldater som var ombord flyet Osprey, som fløy ut fra skipet USS Kearsarge, som ligger utenfor den libyske kysten.  

- Osprey-flyet er ikke bevæpna og marinesoldatene kom seg knapt av flyet. Jeg satt i operasjonsenteret hele tiden, vi fulgte med på alt som skjedde, og det ble aldri rapportert om at skudd ble løsnet. Hadde det blitt innrapportert, hadde vi vurdert å sende inn en reaksjonsstyrke, og det skjedde aldri, sier Ulsh. 

Sluppet bomber Men i går kunne Telegraph melde at to Harrierfly skal ha sluppet to bomber over det de trodde var pansrede kjøretøy som nærma seg stedet hvor piloten landet. Dette måtte de amerikanske styrkene innrømme:   

- De var nære nok til å utgjøre en trussel og vi var bekymra for pilotenes sikkerhet. Harrier-flyene viste styrke da de fløy veldig lavt, men kjøretøyene fortsatte å bevege seg. Da droppet vi to bomber for å forsvare pilotene, sier Ulsh til Telegraph.  

Men han benekter fortsatt at det skal ha blitt avfyrt skudd:

- Det ble ikke avfyrt ild fra håndvåpen. Det var ingen skudd. 

 Telegraph skriver at: «Denne selvmotsigelsen tilsier at de lokale libyerne kan ha blitt skadd av grantatsplinter, og ikke håndvåpen. »

Avisa skriver at hendelsen er under etterforskning av luftforsvaret.     Granatsplinter Ifølge vitner som AP har snakket med, så de at flyet spant rundt på himmelen før det falt fra himmelen.  

- Vi trodde ikke det var et amerikansk fly. Vi trodde det var et Kadhafi-fly. Vi prøvde å rope til piloten, men vi snakker bare arabisk. Vi så etter han, og fant fallskjermen.

En landsbybeboer som snakker engelsk kom til og ropte at vi var opprørere, og da kom mannen ut, sier Hamid Moussa el-Amruni til nyhetsbyrået.  

Så skal nok et fly ha dukket opp på himmelen. Da skal El-Amruni ha blitt skutt, og han skal ifølge AP ha granatsplinter i bein og ryggen.   
Bærer ikke nag   Ifølge Chanel 4 News skal de skadde ha blitt fraktet til sykehus, og ifølge kanalen er dette de første skadene på sivile etter at den internasjonale operasjonen i Libya begynte for fire dager siden. 

 Chanel 4 News har snakket med faren til en av de skadde, og til kanalens journalist forteller at de lokale libyerne ikke bærer nag til de internasjonale styrkene.   

 Ifølge amerikanske militære skal piloten og våpenoffiseren være fraktet ut av Libya. De skal kun ha fått mindre skader.