Amerikanske sykehus har sendt inn skuespillere med falske ebola-symptomer

For å sjekke om de er godt nok forberedt.

NESTEN 4000 DØDE:  Over 3800 mennesker har nå mistet livet i ebola-utbruddet i Vest-Afrika. Utbruddet som startet i Guinea 6. desember i fjor, har bragt Sierra Leone og Liberia på randen av kollaps. Den siste tiden har det også dukket opp ebola-tilfeller i noen vestlige land. Foto: Florain Plaucheur / AFP Photo / NTB Scanpix
NESTEN 4000 DØDE: Over 3800 mennesker har nå mistet livet i ebola-utbruddet i Vest-Afrika. Utbruddet som startet i Guinea 6. desember i fjor, har bragt Sierra Leone og Liberia på randen av kollaps. Den siste tiden har det også dukket opp ebola-tilfeller i noen vestlige land. Foto: Florain Plaucheur / AFP Photo / NTB ScanpixVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Ebola-syke Thomas Eric Duncan gikk smittsom rundt i Dallas i flere dager, fordi sykehuset ikke plukket opp faresignalene for ebola. Etter det har debatten rast om amerikanske sykehus er godt nok forberedt på dødsviruset.

Noen sykehus i New York har til og med leid inn skuespillere for å teste ebola-responsen.

Ble ikke oppdaget Det startet med Duncan. Liberieren som døde av ebola i går, kom til USA 20. september for å besøke familie i Dallas. Etter fire dager, begynte han å utvikle symptomer på ebola. Men da han gikk til legen, ble han sendt hjem med antibiotika.

Det tok ni dager fra Duncan landet i USA, til han ble innlagt på isolat - hvor han ikke kunne smitte andre.

Amerikanske sykehus har sendt inn skuespillere med falske ebola-symptomer

Dette har spredt frykt hos amerikanske helsearbeidere. Offentlige sykehus i New York har ifølge The Guardian sendt inn skuespillere for å teste ebola-responsen. Skuespillerne ble sendt til akuttmottakene, i all hemmelighet, for å teste hvor gode de ansatte var til å identifisere og isolere ebola-syke.

Uforberedt på ebola-utbruddet En av grunnene til at ebola-utbruddet i Vest-Afrika har blitt tidenes verste, er nettopp fordi de lokale helsemyndighetene også var uforberedt på ebola. Det tok relativ lang tid før helsearbeiderne i Guinea skjønte at den mystiske sykdommen som drepte flere i landets sørlige områder, var ebola. For de hadde aldri sett sykdommen i Vest-Afrika før.

Ambulansearbeidere og sykehusansatte i USA ber nå pasientene gi beskjed hvis de nettopp har vært på reise i Vest-Afrika. Det så feilen med Duncan ikke skal skje igjen.

- All oppmerksomheten rundt ebola har, på en trist måte, vært veldig hjelpsom, sier Dr. Richard Wenzel ved Virgina Commonwealth University til The Guardian.

Terper på rutiner Men også i Spania gikk det farlig galt med rutinene, da den spanske sykepleieren Teresa Romero Ramos ble smittet med ebola. Hun behandlet en spansk misjonær på høysmitteavdelingen ved Carlos III-sykehuset, og måtte varsle myndighetene tre ganger etter hun fikk symptomer, før hun ble lagt inn på isolat.

Det er først etter ebola-pasienter får symptomer, at det er smittsomt. Og jo sykere du blir, jo mer smittsom er du. Det er derfor viktig at ebola-pasienter isoleres før de fører viruset videre. 

Den norske hjelpearbeideren som ble smittet i Sierra Leone, isolerte seg på sitt eget rom da hun merket at hun fikk feber. Nå er tre av hennes lokale medarbeidere også er smittet med viruset og har blitt isolert.

I Norge har det nylig blitt terpet på beredskapen for ebola-syke. Alt fra legekontor til ambulansearbeidere og sykehus har fått nye instrukser i hvordan de skal håndtere mulige ebola-smittede.

Amerikanske sykehus har sendt inn skuespillere med falske ebola-symptomer

• Les også: 12 myter og fakta om ebola: Dette må du vite om dødsviruset