VURDERER VÅPENLAGRING: Barack Obama og USA vurderer å stasjonere stridsvogner og andre tunge våpen i Øst-Europa. Det vil Russland-president Vladimir Putin neppe sette pris på. Foto: Reuters / NTB Scanpix
VURDERER VÅPENLAGRING: Barack Obama og USA vurderer å stasjonere stridsvogner og andre tunge våpen i Øst-Europa. Det vil Russland-president Vladimir Putin neppe sette pris på. Foto: Reuters / NTB ScanpixVis mer

- Amerikanske våpen i Europa vil sende signal til Russland

Det blir neppe populært.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Lagring av amerikanske stridsvogner og andre tunge våpen i Øst-Europa vil sende et tydelig signal til Russland, mener statsviter.

Mark Galeotti ved New York University framholder at den foreslåtte våpenlagringen vil være et signal om at Russland nærmer seg en «rød linje» som ikke må krysses.

- Dette dreier seg i bunn og grunn om politikk, sier han til avisa New York Times.

Avisa meldte lørdag at USA vurderer å lagre utstyr som vil være tilstrekkelig for 5.000 amerikanske soldater i baltiske land og andre land i Øst-Europa. Utstyret vil omfatte stridsvogner og andre militære kjøretøyer.

- Kan ikke vente i uker Søndag bekreftet Polens utenriksdepartement at landet er i dialog med USA om å opprette militærlagre.

Slike tiltak vil kunne berolige østeuropeiske land som er bekymret for hva Russland kan finne på etter at landet annekterte den ukrainske Krim-halvøya.

- Hvis noe skjer, kan vi ikke vente i dager eller uker på mer militært utstyr, sa Latvias forsvarsminister Raimonds Vejonis i et intervju i forrige uke. Han vil overta som latvisk president neste måned.

Blir flyttingen av utstyret en realitet, blir det første gang USA lagrer tunge våpen i de nye NATO-landene i Øst-Europa som var på Sovjetunionens side under den kalde krigen.

Avtalebrudd? Russland vil høyst sannsynlig oppfatte tiltaket som et brudd på intensjonen i en avtale inngått mellom NATO og Russland i 1997, ifølge New York Times. Dette skal være årsaken til at NATO-våpen ikke er blitt passert permanent i østeuropeiske land tidligere.

I avtalen het det at forsvarsalliansen ikke skulle utplassere permanente bakkestyrker i land nær Russland i sikkerhetssituasjonen som rådet da avtalen ble inngått og i overskuelig framtid.

Mange i NATO mener imidlertid at Russlands rolle i Ukraina-konflikten har gjort avtalen lite relevant.

Putin beroliger I etterkant av annekteringen av Krim-halvøya og kamphandlingene i Ukraina har Russlands president Vladimir Putin gjentatte ganger forsikret at Russland ikke utgjør noen fare for NATO.

- Bare en sinnssyk person, og da bare i en drøm, kan se for seg at Russland plutselig skulle angripe NATO, sa Putin i et intervju med avisa Corriere della Sera før han besøkte Italia denne uken.

(NTB)