Amerikas forvirrede stater

AUSTIN, Texas (Dagbladet): Amerikanerne er forvirret foran dagens valg. Al Gore og George W. Bush ligger likt på oppløpssida, og i Texas-guvernørens by, Austin, river mange seg i håret og vet ikke om de skal velge Bush eller Gore. Javier Aceves er en av dem.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- Jeg har hatt stemmerett i 20 år og alltid sett på hva kandidatene står for. Ideene deres er viktigere enn partitilknytning. Jeg visste at jeg ville velge Bush senior i 1988, og Bill Clinton var min mann i 1992 og 1996. Nå er jeg totalt splittet, og vet ikke svaret før jeg står med stemmeseddelen i hånda, sier Aceves, som eier en forretning for cowboyklær.

Halvparten blir hjemme

Men han er ikke alene om å være forvirret. De siste meldingene spår at halvparten av USAs velgere lar være å stemme. Det betyr at 100 millioner stemmer, mens faktisk like mange holder seg hjemme.

Kanskje har Bush og Gores intense valgkamp klart å piske noen ekstra til urnene. Det antas at Gore har mest å vinne på et godt oppmøte.

Javier Aceves' nærmeste nabo er Fast Freddy's Hairsaloon, men Freddy er sjuk og broren vil ikke snakke om valg.

Alle kommer fra Mexico, og at Bush snakker spansk og har vist interesse for såkalte latinos frister dem alle til å stemme på ham.

Flertallet vi snakker med tror Bush vil bli USAs neste president.

Liberale Austin

Utenfor den legendariske Willie Nelson-saloonen og musikkbaren Broken Spoke treffer vi Liza Patterson, som er Gore-velger. For Austin er den liberale byen i Texas, og flertallet av ungdommen vi møter har bestemt seg for å stemme på Ralph Nader.

- Jeg liker også Nader, men i dag står og faller valget med at vi gir vår stemme til Gore. For første gang i mitt liv vil jeg følge valget med spenning, sier Liza, som er hjemmeværende med to barn.

Austins Bush-motstandere er ikke typiske for Texas. Delstaten regnes som solid Bush-grunn, mens lillebror Jebs delstat, Florida, vakler mot Gore. Vinner Al Gore Florida, Pennsylvania og Michigan i kveld, har han en sjanse til å vinne valget.

New York og California regnes som trygg Gore-grunn.

Bush brukte sin siste dag foran valget til å besøke blant annet Tennessee og Arkansas. Ironisk nok kan både Clintons og Gores hjemstat gå til Bush.

252 mot 250

Det var en seierssikker og smilende Texas-guvernør Bush som i går kveld vendte hjem til Austin. Han har sagt at han kan vinne både California og det gjennomdemokratiske Minnesota, men så langt regnes ikke det for særlig sannsynlig.

Vinneren må skaffe seg 270 av de 538 valgmannsstemmene for å bli USAs nye president.

Ifølge USA Today leder Gore i 17 delstater og har, medregnet noen usikre delstater, 252 valgmannsstemmer. Bush leder i 28 delstater og har 250 valgmannsstemmer. Begge kandidater slåss om Michigan, Wisconsin, Florida, Iowa og Missouri.

TVILEREN: Javier Aceves er oppriktig fortvilet foran dagens presidentvalg. Han heller mot Bush, men klarer ikke å bestemme seg før han skal legge stemmeseddelen i valgurna.