Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

«Amerikas tøffeste sheriff»: Obama er ikke amerikaner

- Avledningsmanøver, sier demokratene.

TØFF TYPE: Sheriff Joe Arpaio i Maricopa County er kjent for beinhard behandling av kriminelle, sterk støtte til anti-innvandingslover  -  og for å etterforske Barack Obamas statsborgerskap. Foto: REUTERS / Joshua Lott / NTB Scanpix
TØFF TYPE: Sheriff Joe Arpaio i Maricopa County er kjent for beinhard behandling av kriminelle, sterk støtte til anti-innvandingslover - og for å etterforske Barack Obamas statsborgerskap. Foto: REUTERS / Joshua Lott / NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Noen konspirasjonsteorier er for gode til å dø - til stor frustrasjon for den mer realitetsorienterte delen av verdens befolkning. Så også med teorien om at USAs president Barack Obama slettes ikke er amerikansk statsborger, og at fødselsattesten hans fra Hawai er en forfalskning.

«Amerikas tøffeste sheriff» Kun folk født i USA kan velges til president, og konspirasjonsteoretikerne forsøker å spre ideen om at Obama egentlig ikke er amerikanker. Nå har en gjeng i Arizona nok en gang løftet fram anklagene om at Obama ikke er USAs rettmessige president, fordi han skal ha blitt født i Kenya.

Frivillige etterforskere for sheriff Joe Arpaio i Maricopa County i Arizona - som forøvrig kaller seg «Amerikas tøffeste sheriff» - hevder nå at Obamas fødselsattest er forfalsket.

Beviset skal være noen siffer i attestens tallkoder som ifølge gruppa er ufullstendige. I tillegg hevder gjengen å ha snakket med den nå 95 år gamle funksjonæren som underskrev fødselsattesten. Denne delen av historien er i beste fall tynn - det er ikke kjent at funksjonæren har innrømmet å ha underskrevet et forfalsket dokument.

Tidspunktet for offentliggjøringen av «funnene» blir også mistenkeliggjort. Den siste tiden har Arpaios sheriffkontor møtt hard kritikk for flere hundre sedelighetsforbrytelser som ikke har blitt skikkelig etterforsket, samtidig som sheriffen blir saksøkt for rasisme av en gruppe amerikanere med latino-bakgrunn. Demokratene i Arizona kaller utspillet en avledningsmanøver.

Motbevist mange ganger  Konspirasjonskampanjen fortsetter altså til tross for at Obama for godt over et år siden offentliggjorde sin fulle fødselsattest. I tillegg har myndghetene på Hawai flere ganger slått fast at Obamas fødselsattest er ekte og at presidenten ble født i delstatshovedstaden Honolulu.

- Vi har lagt ut den korte versjonen og hatt myndighetene til å bekrefte at de har sett den, sa Obama da han la fram attesten i fjor vår.

LATTERMILD: - Vi har ikke tid til slikt tull, sa Obama på pressekonferansen i fjor, da attesten ble lagt fram. Foto: AP / J. Scott Applewhite / NTB Scanpix
LATTERMILD: - Vi har ikke tid til slikt tull, sa Obama på pressekonferansen i fjor, da attesten ble lagt fram. Foto: AP / J. Scott Applewhite / NTB Scanpix Vis mer

- Vi har bedre ting å gjøre. Jeg har bedre ting å gjøre. Vi har ikke tid til slikt tull. Vi har større saker å fokusere på. Viktigere saker, la han til.

Også kjendismilliardæren Donald Trump har vært en forkjemper for den såkalte «birther»-kampanjen. I april i fjor sendte han privatetterforskere til Hawai for å undersøke fødselsattesten. Det er ikke kjent hva etterforskerne tok seg til der ute i Stillehavet, men bevis for at Obama ble født i Kenya, det fant de ikke. Nyhetsbyrået AP brukte til sammenligning kort på å finne fødselspapirene.

ATTESTEN: Det hvite hus offentliggjorte Barack Obamas fødselsattest i april i fjor. Nå hevder «Amerikas tøffeste sheriff» at attesten er en forfalskning. Foto: AP /J. Scott Applewhite / NTB Scanpix
ATTESTEN: Det hvite hus offentliggjorte Barack Obamas fødselsattest i april i fjor. Nå hevder «Amerikas tøffeste sheriff» at attesten er en forfalskning. Foto: AP /J. Scott Applewhite / NTB Scanpix Vis mer
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media