Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Amfetamin-landet

WARSZAWA: (Dagbladet): Polen er det ledende land for produksjon av amfetamin i verden. Og amfetamin er det narkotiske stoffet med størst vekst i Norge.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

En CIA-rapport rett før jul i fjor slo fast at mer enn halvparten av verdens amfetamin ble produsert i Polen. Det syntetiske stoffet ble tidligere produsert i store fabrikker som fikk operere relativt åpent fordi selv ikke besittelse av store kvanta amfetamin var straffbart.

Alvor

De siste årene har politiet begynt å ta jakten på amfetaminlaboratorene på alvor, og besittelse av stoffet ble straffbart i fjor.

- Amfetaminen smugles til Tyskland i store mengder. Mye av dette stoffet smugles videre til Norge, Sveriga og Danmark. Polen er hovedleverandør til Norden, sier narkoattache Richard Jasinsky ved den svenske ambassaden i Warszawa til Dagbladet.

Politiets intensiverte jakt på amfetaminprodusentene har ført til at de store laboratoriene er lagt ned, og produksjonen er flyttet til private leiligheter eller hus.

- Det er ett av problemene. Produksjonen av amfetamin er så enkel at en trenet kjemiker kan produsere amfetamin hvis han har vann i springen og en kokeplate, sier narkosjef Adam Rapacki.

- Det vi beslaglegger er dessverre bare noen prosent av produksjonen, sier Rapacki. Han innrømmer at politiarbeidet er blitt mye vanskeligere etter hvert som fabrikkene er blitt mindre.

Ideelt land

Polen har 160 grenseoverganger og tollvesen og politi er både underbemannet og ofte lite motivert på grunn av dårlig lønn. Med sine mange erfarne kjemikere og mange ubevoktede grenseoverganger, er Polen ideelt for amfetamin-produksjon.

Amfetamin er et syntetisk stoff som meget kraftig påvirker og stimulerer sentralnervesystemet. Det omsettes som pulver eller piller, og kan sniffes, spises, eller settes rett inn i blodårene med sprøyte. Polsk amfetamin er kjent for å ha beste kvalitet i verden.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media