FARLIG: PMMA ser helt likt ut som amfetamin og selges som det samme stoffet, men har ikke den samme ruseffekten. Derfor tar kanskje brukeren litt mer for å oppnå den vante effekten. Det kan bli fatalt. Foto: Scanpix
FARLIG: PMMA ser helt likt ut som amfetamin og selges som det samme stoffet, men har ikke den samme ruseffekten. Derfor tar kanskje brukeren litt mer for å oppnå den vante effekten. Det kan bli fatalt. Foto: ScanpixVis mer

Amfetaminkopi har tatt 15 liv på ti måneder

- Det er dramatiske dødstall. PMMA har rammet både tenåringer og folk i 50-årene.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

PMMA ser helt likt ut som amfetamin og selges som det samme stoffet, men har ikke den samme ruseffekt som amfetamin. Derfor tar kanskje brukeren litt mer for å oppnå den vante effekten. Det kan bli fatalt. Siden juli i fjor er 15 personer døde etter å ha inntatt stoffet, skriver Aftenposten.

- Det er dramatiske dødstall. Det har rammet både tenåringer og folk i 50-årene, sier Jørg Mørland, divisjonsdirektør i Folkehelseinstituttet (FHI).

Norge er det hardest rammede landet i Europa når det gjelder dødsfall som følge av PMMA. Ifølge Mørland skyldes det at amfetamin er et relativt utbredt stoff i Norge.

- Vi anslår at det tas mellom 30.000 og 50.000 rusdoser amfetamin per dag i Norge, sier han.

PMMA-forgiftning kan føre til altfor høy kroppstemperatur, hjerterytmeforstyrrelser og hjerneslag. (©NTB)