TO MÅNEDER OG VEIER EN KILO: - Dette bildet burde være en skam for verden, sier Chris Gunness, talsperson i FNs hjelpeorganisasjon for palestinske flyktninger, UNRWA. Foto: Rami Al Sayed for unrwa.org
TO MÅNEDER OG VEIER EN KILO: - Dette bildet burde være en skam for verden, sier Chris Gunness, talsperson i FNs hjelpeorganisasjon for palestinske flyktninger, UNRWA. Foto: Rami Al Sayed for unrwa.orgVis mer

Amira (to mnd.) er «beleiringens baby»

Født på et av de verste stedene på kloden.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): - Dette bildet burde være en skam for verden, sier Chris Gunness, talsperson i FNs hjelpeorganisasjon for palestinske flyktninger, UNRWA.

De publiserte i dag et bilde av den to måneder gammel babyen Amira, som ble født i flyktningleiren Yarmouk i starten av april, rett før IS og syriske regjeringsstyrker barket sammen inne i leiren. 18 000 mennesker ble fanget i kampene. Flyktningeleiren er blitt omtalt som et av de verste stedene på kloden.

- Hun ble født rett før de væpende styrkene inntok Yarmouk og beleiret den. Faren hennes er syk og sliter med å skaffe mat til Amira og de tre søsknene hennes. Moren hennes kaller henne «beleiringens baby», sier Gunness i en pressemelding.

- Må få fram hjelp IS forlot angivelig flyktningeleiren i midten av april. Men i starten av mai var det igjen kamper i det som i praksis er en bydel i Damaskus. UNRWA slår nå alarm om forholdene i flyktningeleiren.

- Vi har krevd å få tilgang til leiren for å kunne hjelpe Amira, familien hennes og resten av sivilbefolkningen. Å få fram hjelp til dem og andre som er i beleirede områder, er blitt en test for det internasjonale systemet. Vi må ikke mislykkes med dette, sier Gunnes.

- Ingen vil ha dem Flyktningleiren Yarmouk ble opprettet i 1957 og er i praksis en egen bydel i Damaskus. Den har vært beleiret og beskutt av syriske regimestyrker i to år.

- Ni av ti har flyktet fra leiren. De siste ti prosenten bor i ruiner, uten helsetilbud, mat eller håp, og i kryssilden mellom IS og Assads styrker. Jeg tror ikke det er noe verre sted på jorden nå. Det er ikke noe sted det er mer håpløst, sa Jan Egeland, generalsekretær i Flyktninghjelpen, til Dagbladet i april.

- Yarmouk er blitt et symbol på hvor ille det er blitt i Syria. Og de har egentlig ikke noe sted å dra, sa Egeland.

Innbyggerne i leiren er palestinske flyktninger, barna og barnebarna deres, og de er ifølge Egeland i en særstilling.

- Alternativet til å fortsette å sulte og å bli beskutt i Yarmouk, er en desperat flukt til en verden som ikke vil ha dem. Nå er det ingen åpne grenser for palestinerne. De kan ikke dra til Libanon, Jordan eller Tyrkia, sa Egeland.

Nusrafronten, altså al-Qaida i Irak, er nå den sterkeste gruppen i Yarmouk, ifølge NTB.

Seks svar: Hva må til for å stoppe krigen i Syria?

Dette er partene i Syria-krigen.