AMK- arbeider frifunnet

Helsetilsynet i Oslo mener AMK- arbeideren som var skeptisk til å skaffe Ali Farah (37) ambulanse ikke brøt loven.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): Da Helsetilsynet i Oslo og Akershus la fram sin knusende rapport 

om ambulansearbeidernes og Ullevåls håndtering av Ali-saken, opprettet de samtidig en tilsynssak mot en person som jobbet på AMK-sentralen 6. august. Ali måtte vente 25 minutter ekstra i ambulansekø, og Helsetilsynet ville undersøke om operatøren ved ambulansesentralen bevisst trenerte ambulansen.

– Ikke trygt

Grunnlaget for mistanken var blant annet lydlogger fra bestillingen av ambulansen. Der kom det fram at legevakten ønsket en ambulanse til et akuttoppdrag, men dette ble ikke bestilt øyeblikkelig av AMK-sentralen. I stedet måtte sykepleieren på legevakta nærmest krangle med AMK-sentralen for å få dem til å sende en bil i det hele tatt. AMK-operatøren mente nemlig at Ali hadde oppført seg truende og provoserende, og at ambulansearbeidernes sikkerhet ble satt på spill.

– Jeg kan ikke gå på akkord med sikkerheten på personalet jeg sender ut, altså, det går ikke, sa AMK-arbeideren.

– Vent nå litt, så får du snakke med legen – dette blir for dumt for meg, svarte sykepleieren.

Vurderes videre

Helsetilsynet skriver i rapporten at «AMK fokuserer derfor uten grunnlag på en faresituasjon som angivelig eksisterer». Likevel har de nå funnet at AMK-arbeideren ikke har overtrådt bestemmelser i helselovgivningen.

– Saken fortsetter likevel som en systemsak, og er derfor sendt over til Statens helsetilsyn, sier fylkeslege i Oslo og Akershus, Petter Schou, til Dagbladet.

Statens helsetilsyn jobber også med å avgjøre hva konsekvensene skal bli for de to ambulansearbeiderne som ikke ga Ali den hjelpen han hadde krav på. Avdelingsdirektør Gorm Are Grammeltvedt i Statens helsetilsyn vet ikke når de har svaret klart.

– Det er en omfattende sak. Vi må vurdere om vi har de opplysningene vi trenger, og i tillegg skal de to ambulansearbeiderne få anledning til å kommentere saken på nytt, sier han.

Ali Farah er nå til rehabilitering på Sunnaas sykehus etter hjerneblødningen han pådro seg etter å ha blitt slått ned i Sofienbergparken 6. september.

– Han blir bedre – sakte, men sikkert, sier hans samboer, Kohionoor Nordberg.