LANGE MINUTTER: Det gikk 23 minutter før AMK ble varslet om ulykken i Haram. Foto FRIDGEIR WALDERHAUG/Dagbladet.
LANGE MINUTTER: Det gikk 23 minutter før AMK ble varslet om ulykken i Haram. Foto FRIDGEIR WALDERHAUG/Dagbladet.Vis mer

AMK ble varsla om båtulykka 23 minutter etter politiet

Helsepersonell fikk meldinga om båtulykka i Haram lenge etter politiet og Hovedredningssentralen. Tre personer døde i ulykka.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Når en slik ulykke oppstår skal det være automatikk i at både brannvesen og AMK blir varslet automatisk. Det skjedde ikke i forliset i Lepsøyrevet i Haram fredag kveld, skriver nrk.no.

Politiet fikk beskjed klokka 22.14 at en fritidsbåt hadde gått på grunn og Hovedredningssentralen fikk beskjed ett minutt senere.

- Vi fikk meldinga klokka 22.15, bekrefter de til NRK.

23 minutter senere
Men så skjer det en glipp. AMK-sentralen ved sykehuset i Ålesund får ikke meldinga før klokken 22.37. Da har det gått 23 minutter siden politiet mottok nødsamtalen.

Kommunikasjonssjefen i Helse Møre og Romsdal, Arnt Sommerlund, bekrefter tidspunktet.

- Vi har loggført at vi fikk meldinga til nødtelefonen 113 klokka 22.37 fredag kveld til AMK ved Ålesund sykehus, sier han. Men Sommerlund vil ikke si noe om hvor vanlig eller uvanlig det er at sykehuset får beskjed så lenge etter.

Kan ikke kommentere
- Det kan ikke vi kommentere. Vi må forholde oss til meldinga vi får inn på nødnummeret for så å sette i gang tiltak deretter, sier han.

Fungerende stabssjef ved Ålesund politikammer sier på generell basis at det er Hovedredningssentralen som styrer en slik redningsopperasjon.

- Det er Hovedredningssentralen som styrer ressursbruken når en slik situasjon oppstår. På den andre siden er det lov til å tenke selv også. Hva som har skjedd her er det for tidlig å si noe sikkert om.

- Men hvis det går 23 minutter før AMK blir varslet, er ikke det i overkant lang tid?

- Vi avventer en rapport fra Hovedredningssentralen. Dette er noe som de må få svare på, sier han til Dagbladet. Uten å ha alle detaljene på plass, er hans inntrykk at Hovedredningssentralen klarte å få tak i de ressursene som var tilgjengelig.

Hovedredningssentralen hadde ingen som kunne kommentere hendelsen mandag formiddag.
De var opptatt i møter.