OPPRØRT: Erling Segelstad mener det statlige barnevernet bør legges ned og organiseres nærmere barna det gjelder. Foto: Jacques Hvistendahl/Dagbladet
OPPRØRT: Erling Segelstad mener det statlige barnevernet bør legges ned og organiseres nærmere barna det gjelder. Foto: Jacques Hvistendahl/DagbladetVis mer

Ammende mor ankom krisesenter, barnet ble sendt 200 km vekk

Nå krever Erling Seglestad at det statlige barnevernet legges ned.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

|||(Dagbladet): I et leserinnlegg i dag går Erling Segelstad, leder ved Fagertun hybelhus, ut i Aftenposten og foreslår at det statlige barnevernet legges ned.

Bakgrunnen er den økende byråkratiseringen i etaten etter omleggingen i 2004, da barnevernet ble statlig. Barnevernet er i dag organisert gjennom Bufetat, som skal sikre lik kvalitet i barnevernet i hele Norge.

- Bufetat er blitt et byråkratisk monster som har som oppgave å dekke de grunnleggende behovene for barnevernsbarn. Man kan sammenligne det med en skobutikk som kun har størrelse 42. De gjør en veldig bra jobb for dem som har 42, men det er en tragedie for dem som har størrelse 45, sier Segelstad til Dagbladet.

- Demokratisk problem Segelstad er opprørt over systemet som han mener fremmer et menneskesyn der kun barn med adferd- og rusproblemer skal gis et tilbud.

- De ser på barnevernsungdom som pøbler og rusmisbrukere. Det beste eksempelet er de fleksible private tiltakene som koster 20 000 kroner i døgnet. Jeg har jobbet 30 år i barnevernet, det barna trenger er omsorg, kjærlighet og kunnskap.

Ifølge Segelstad er overføringene til barnevernet økt med 70 prosent siden omleggingen i 2004.

- Det mangler ikke på politisk vilje, men systemet er uten politisk innsyn og myndighet. Det er et demokratisk problem. Barnevernet er blitt et lukket system. En tillitsvalgt i Bufetat fortalte meg i dag at hvis man kommer med intern kritikk, kan man glemme å gjøre karriere.

Segelstad har flere eksempler på hvordan barnevernsbarn sendes landet rundt.

- Grovt og uverdig - Likhetstanken er urettferdig. Gir man samme tilbud til to barn, får minst ett av dem et dårlig tilbud. Landets barnevernvakter rapporterer at Bufetat tilbyr plasser flere hundre kilometer unna der de kommer fra. Barnevernvakta i Bergen har sendt ungdom til Nord-Norge, Bodø må sende til Eidsvoll.

- Dette er så grovt overfor ungdom som ikke har gjort noe galt, dette er uverdig overfor de barn og unge som ikke har det så greit, sier Segelstad.

Et av de sterkeste eksemplene er fra et krisesenter for to år tilbake. En ammende mor ankom senteret sammen med babyen.

- Dama var slått helseløs. Hun var ikke veldig i stand til å ta vare på barnet sitt, men hun kunne amme det. Det fikk hun ikke lov til, barnet ble sendt 200 km vekk, sier Segelstad.

Slik Segelstad ser det må barnevernet bli overført til kommunene, slik at man kan individuelt tilpasse tilbudene som gis.

- Slik situasjonen er nå, må det statlige barnevernet skjære ned, mens de private flommer over av penger. Man må slutte å ansette byråkrater, økonomer og jurister, og innse at likhetstanken man følger i dag gir urettferdige resultater.

BARNEVERNSLEDER: Erling Segelstad er leder ved institusjonen Fagertun i Brumunddal. Foto: NTB
BARNEVERNSLEDER: Erling Segelstad er leder ved institusjonen Fagertun i Brumunddal. Foto: NTB Vis mer