Ammer ungene smarte

Dersom du fikk pupp i ni måneder, er du sannsynligvis smartere enn gjennomsnittet.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

En ny dansk studie antyder at det er optimalt å bli ammet i ni måneder, men ikke mer. De som ble ammet i ni måneder hadde nesten sju prosent høyere IQ enn andre.

De som fikk pupp i mindre i mindre enn en måned hadde en gjennomsnittlig IQ på 99,4 som voksne, mens de som ble ammet mellom sju og ni måneder hadde gjennomsnittlig IQ på 106. Overraskende nok gikk snittet ned igjen for de som ble ammet lengre enn ni måneder til 104.

Doktor Erik Mortensen ved Universitetssykehuset i København har undersøkt hele 3000 mennesker som ble født mellom 1959 og 1961 i testen. Det ble tatt hensyn til en rekke sosiale faktorer som utdanelse, om foreldrene var gift, mors helse, røyking, antall fødsler, fødselsvekt også videre.

Bekrefter tidligere studier

Den danske undersøkelsen bekrefter tidligere studier. En norsk-svensk studie fant nylig sammenheng mellom øket intelligens og amming i mer enn et halvt år.

Studien ble utført av professor Torstein Vik og medisinstudent Nina Krøll Angelsen ved NTNU i Trondheim. Resultatene viste at barna som ble ammet i over et halvt år, som regel fikk 111 poeng på IQ-testen ved fylte fem år, mens barna som ble ammet i inntil tre måneder bare fikk 103,6 poeng. Også der utgjorde forskjellen sju prosent.

jan.thoresen@dagbladet.no

<B>AMMING:</B> Vi har lenge vissta at amming er bra. Nå ser ni måneders amming ut til å gi de smarteste ungene.