Amming gir lavere brystkreftrisiko

- Jo lengre, jo mer reduseres risikoen.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Risikoen for brystkreft minker med fem prosent for kvinner som ammer ett barn i ett år, eller to barn i seks måneder hver, ifølge brystkreftmagasinet Pink Ribbon. I går sendte de ut en nyhetsmelding fordi en ny studie viser at svært få kvinner er klar over denne fordelen ved amming.

- Å redusere brystkreftrisikoen med fem prosent høres kanskje ikke så mye ut, men jo lengre du ammer, jo mer reduseres risikoen, sier forskningsleder Rachel Thompson i Verdens kreftforskningsforbund (WCRF) til Pink Ribbon.

Skyldes hormoner

Amme-effekten er velkjent for fødselslege og ammeguru Gro Nylander ved Nasjonalt kompetansesenter for amming.

- En stor metanalyse, som kom for noen år siden ,viste at du reduserer risikoen for brystkreft med 4.8 prosent for hvert år du ammer. Effekten viser seg å være sterkest hos yngre kvinner.

Årsaken til ammingens preventive effekt er hormonene.

- Kvinner skal fra naturens side egentlig ikke få alle menstruasjonsysklusene med hormonsvingninger opp og ned. Ved eggløsning skjer en kraftig celledeling som gir en liten risiko for feildeling, noe som igjen kan være aller første trinn på veien mot kreft, sier Nylander.

Karrierekvinner utsatt

Amming gir lavere brystkreftrisiko

I 2004 kom resultatene fra en av verdens største brystkreftstudier signert Universitetet i Tromsø og Karolinska Institutet i Sverige. Over 100 000 norske og svenske kvinner deltok i studien, som forklarte hvorfor karrierekvinner har økt risiko for brystkreft. Risikoen har sammenheng med antall barn de føder, når de føder og kroppsvekt, konkluderte forskerne. De siste åra har glansede magasiner meldt om den ene barnløse superkjendisen etter den andre som har fått brystkreft midt i 30-åra: Kylie Minogue (39), Anastacia (40), Cynthia Nixon (42) og nå sist Christina Applegate (36).

- Jo yngre, jo bedre

- Disse kvinnene er i gruppa som utsetter barnefødslene, men det kan også hende at det er snakk om arvelig opphopning i familiene. Vi tror også at utsettelse av barnefødsler er mer utslagsgivende i forhold til å få brystkreft seinere i livet, sier Erik Wist, som er kreftlege ved Ullevål universitetssykehus og leder i Norsk BrystCancer Gruppe.

For ham er det gammelt nytt at amming beskytter mot brystkreft.

- Jo yngre man er når man får sitt første barn, jo bedre beskyttelse gir det. Men ingen vil vel anbefale sine døtre å bli gravide som 17-åringer, selv om det reduserer brystkreftrisikoen med en tredel. Egentlig er det også lurt å få så mange barn som mulig med tanke på å forebygge brystkreft, men livet har jo mange andre fasetter.

Vil amme i ett år

For tre uker siden fødte Siw Stenbrenden (36) sitt tredje barn. Da Dagbladet møtte henne til kontroll på den jordmordrevne fødestua FødeRiket i Oslo i går, var ammingen godt innarbeidet.

- Han satt som en barrakuda til brystet med en gang, sier Stenbrenden. Hun ammet også de to eldste barna sine, som nå er 12 og ni år gamle. At ammingen, i tillegg til at hun var relativt ung førstegangsfødende har gitt henne verdifull kreftbeskyttelse, tar hun som en ekstragevinst.

- Det er viktig for meg å få til ammingen, mest fordi morsmelk gjør barnet godt og at det er praktisk, men også fordi det reduserer risikoen for brystkreft, sier Stenbrenden. En venninne fikk sykdommen som 34-åring. Målet er å fullamme Simon i et halvt år, og å amme fram til han fyller ett.

AMMEGLEDE: Tore Kristoffersen (46) og Siw Stenbrenden (36) ble foreldre til Simon for tre uker siden. Ammingen har gått som smurt så langt.