Ammunisjonsdepot på konge-hotell

BERLIN (Dagbladet): Tysk politi slår full terroralarm etter at det i går ble funnet et ammunisjonsdepot på hotellet hvor det norske kongeparet skal bo under et besøk i Berlin om tre uker.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Det oppsiktsvekkende funnet ble gjort av en rengjøringsdame på fornemme Hotel Adlon ved Brandenburger Tor i går formiddag. Hun la merke til at det var klistret opp et stykke teip på veggen i herretoilettet ved hotellets hovedinngang.

Profesjonelt

Nærmere undersøkelser avslørte at 6 grovkalibrede geværkuler av typen Winchester 308 var skjult på en meget profesjonell måte. Hotellets ledelse tilkalte øyeblikkelig politiet og tysk overvåkningstjeneste, rapporterer avisa Bild i dag.

Hotell Adlon regnes som Berlins aller mest fornemme innkvarteringssted for prominente gjester i den tyske hovedstaden. Den israelske statsminister Barak bodde der med hele sitt følge under et statsbesøk i forrige uke. Regissør Steven Spielberg regnes blant stamgjestene. Ved statsbesøk og anledninger hvor berømte og fornemme tilreisende bor på Adlon, er sikkerhetsforanstaltningene ekstreme. Alle som passerer inn og ut, må gå gjennom metaldetektorer - og også regne med å bli kroppsvisitert av hotellets egne vakter eller av patruljerende politifolk.

Når de nordiske ambassadene i Tiergarten skal åpnes offisielt den 20. oktober, er alle de tre skandinaviske kongepar og presidentene fra Island og Finnland tilstede. Kong Harald og dronning Sonja skal bo på en av de eksklusive suitene i nettopp Hotell Adlon.

Det samme gjelder dronning Margrethe og prins Henrik av Danmark og kong Carl Gustav og dronning Silvia av Sverige. De kommer alle sammen til Berlin den 19. oktober og skal bo der til den 21.oktober om ettermiddagen.

«Forhåndslagret»

De rigorøse sikkerhetsforanstaltningene som iverksettes når Adlon har statsbesøk, går sikkerhetseksperter ut fra at geværkulene kan være «fohåndslagret» av terrorister eller andre som planlegger et attentat. De neste prominente gjestene som ventes til hotellet, er nettopp de nordiske statsoverhodene. Og selv om ingen umiddelbart ville forestille seg at noen av disse skulle utgjøre et terrormål, har det de siste månedene flere ganger vært advart om at nynazistiske grupperinger nå danner kampceller med sikte på å foreta angrep i samme stil som de venstreekstremistiske Baader-Meinhof-tilhengerne gjorde det gjennom 70- og 80-åra.

Den norske ambassaden i Berlin var i går ikke informert om ammunisjonsfunnet på Adlon.