Amnesty: - Qatar har ikke gjort noe mot kronisk utnyttelse av arbeidere

Trosser massiv internasjonal kritikk om fotball-VM.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Arbeidere utnyttes fortsatt grovt i stort monn i Qatar, fem år etter at landet ble tildelt fotball-VM for 2022 og varslet reformer, ifølge Amnesty International.

Menneskerettsorganisasjonen slår fast at Qatar har gjort så å si ingenting for å få bukt med overgrepene, på tross av et enormt internasjonalt press om reformer.

Dagbladet har belyst forholdene ved en rekke anledninger.

Fotballpresident Yngve Hallen tok seinest for seks uker siden til orde for at Qatar bør miste VM om forholdene fortsetter.

I en knusende uttalelse sier Amnesty at både Qatar og FIFA gjøres til skamme av mangelen på noen vesentlige endring i arbeidsforholdene.

- Nesten ingen grep
- På tross av massiv offentlig eksponering av de frastøtende forholdene som de fleste byggearbeidermigranter jobber under, har qatarske myndigheter gjort nesten ingen effektive grep for å få slutt på den kroniske utnyttelsen av arbeidere, heter det fra Amnesty.

2. desember 2010 tok FIFA den kontroversielle beslutningen om å la den oljerike golfstaten arrangere fotball-VM i 2022.

 KHALIFA INTERNATIONAL STADIUM  i hovedstaden Doha, med plass til 40 000 tilskuere, er en av arenaene til fotball-VM som blir bygd under slavevilkår av utenlandske arbeidere. Slik så anlegget ut i september i år. Fotyo: Naseem Zeitoon, Reuters/NTB Scanpix.
KHALIFA INTERNATIONAL STADIUM i hovedstaden Doha, med plass til 40 000 tilskuere, er en av arenaene til fotball-VM som blir bygd under slavevilkår av utenlandske arbeidere. Slik så anlegget ut i september i år. Fotyo: Naseem Zeitoon, Reuters/NTB Scanpix. Vis mer

Utlendinger utgjør 94 prosent av Qatars totale arbeidsstyrke.

Qatars arbeidsdepartement vil ikke kommentere Amnestys anklager.

(NTB-AFP-Reuters).