DØDELIG: Sammenstøtene i Egypt er de verste siden president Hosni Mubarak ble styrtet i februar, og 33 personer er så langt meldt drept og 1500 skadd. Amnesty International sier militærregimet er vel så brutalt som Mubaraks. Foto: AP/SCANPIX
DØDELIG: Sammenstøtene i Egypt er de verste siden president Hosni Mubarak ble styrtet i februar, og 33 personer er så langt meldt drept og 1500 skadd. Amnesty International sier militærregimet er vel så brutalt som Mubaraks. Foto: AP/SCANPIXVis mer

Amnesty: - Regimet mer brutalt enn Mubaraks

33 er drept i Egypt siden lørdag. Nye demonstrasjoner varslet i dag.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Dødstallene fortsetter å stige: Minst 33 personer er så langt drept og 1500 skadd siden lørdag i kamper mellom sikkerhetsstyrker og demonstranter i Kairo og andre byer i Egypt, ifølge landets helseministerium.

I dag er det varslet nye demonstrasjoner.

Tahrir-plassen er nok en gang episenter for urolighetene, akkurat som i februardagene som endte med president Hosni Mubaraks avgang. Men den «arabiske våren» er ikke blitt avløst av en sommer, snarere vinter.

Demonstrantene frykter at det militære overgangsrådet, ledet av feltmarskalk Mohamed Hussein Tantawi, klamrer seg til makta etter Mubarak og har kuppet revolusjonen.

KJEMPER: Demonstranter passerer grafitti med teksten «Dra feltmarskalk», med referanse til Hussein Tantawi som er sjef for landets militære ledere. Foto: REUTERS/Amr Abdallah Dalsh/SCANPIX
KJEMPER: Demonstranter passerer grafitti med teksten «Dra feltmarskalk», med referanse til Hussein Tantawi som er sjef for landets militære ledere. Foto: REUTERS/Amr Abdallah Dalsh/SCANPIX Vis mer

- Tusenvis av mennesker messer «Folket vil ha slutt på feltmarskalken», sier Al Jazeeras Sherine Tadros til eget nyhetsnettsted.

Militæret kan forbli ved makta inntil et nytt presidentvalg sent i 2012 eller tidlig 2013. Myndighetene fastholder imidlertid at valget skal gå som planlagt. Det innledes etter planen 28. november og blir avholdt i etapper over en periode på flere måneder, skriver NTB.

- Mer brutalt enn Mubarak Den egyptiske regjeringen leverte i går kveld sin avskjedssøknad etter de voldsomme sammenstøtene, men søknaden skal ha blitt avslått av militærrådet.

- På grunn av de vanskelige forholdene landet går gjennom, skal regjeringen fortsette å arbeide til søknaden blir godkjent, sier talsperson Mohammed Hegazy i en uttalelse.

Det egyptiske militærregimet er til tider enda mer brutalt enn det Hosni Mubaraks var, mener menneskerettighetsorganisasjonen Amnesty International. Militærregimet har gått hensynsløst til verks for å true kritiske røster til taushet.

Militærtortur og dødsdommer Ifølge Amnesty er flere tusen sivile egyptere stilt for retten ved militære domstoler. Samtidig er unntakslover blitt forlenget, og det er meldt om tortur i militære fengsler og om organisert vold mot demonstranter, ifølge NTB.

MINI-MUBARAK? Feltmarskalk Mohamed Hussein Tantawi leder det militære overgangsrådet i Egypt. Demonstrantene frykter at han skal klamre seg til makta, mens Amnesty International advarer om at landets militære ledere fører et vel så brutalt regime som det under ekspresident Hosni Mubarak. Foto: AP Photo/Amr Nabil/SCANPIX
MINI-MUBARAK? Feltmarskalk Mohamed Hussein Tantawi leder det militære overgangsrådet i Egypt. Demonstrantene frykter at han skal klamre seg til makta, mens Amnesty International advarer om at landets militære ledere fører et vel så brutalt regime som det under ekspresident Hosni Mubarak. Foto: AP Photo/Amr Nabil/SCANPIX Vis mer

- Det er definitivt snakk om en videreføring av tidligere tiders overgrep, men på noen områder også en klar forverring, sier Amnestys norske generalsekretær John Peder Egenæs. Les eget intervju med Egenæs her.

Rundt 12 000 sivile egyptere er blitt stilt for retten ved militære domstoler fram til august, blant annet tiltalt for vandalisme, portforbudbrudd og fornærmelser mot hæren. Minst 12 er dømt til døden, ifølge NTB.

- Vi har vært på Tahrir-plassen i kveld og de siste to dagene for å fortsette 11. februar-revolusjonen og fullføre jobben, som er å utrydde det gamle regimet. Vi klarte bare å bli kvitt Mubarak, men vi har tonnevis med mini-Mubaraker over alt, inkludert i militærrådet, sier demonstrant og journalist Hossam el-Hamalawy til Al-Jazeera.