FÅR KRITIKK: Statsminister Erna Solberg  får kraftig kritikk fra Amnesty etter at det fredag ble klart at hun ikke kommer til å ta opp menneskerettsspørsmål når hun besøker Kina.  Foto: Berit Roald / NTB scanpix
FÅR KRITIKK: Statsminister Erna Solberg får kraftig kritikk fra Amnesty etter at det fredag ble klart at hun ikke kommer til å ta opp menneskerettsspørsmål når hun besøker Kina.  Foto: Berit Roald / NTB scanpixVis mer

Erna Solbergs Kina-besøk:

Amnesty: - Rystet over Erna

Statsminister Erna Solberg vil ikke ta opp menneskerettigheter når hun besøker Kina neste uke. 

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Politisk rådgiver i Amnesty, Gerald Kador Folkvord, reagerer kraftig på at Erna Solberg ikke vil ta opp menneskerettigheter under sitt Kina-besøk.

- Hvis det stemmer så er vi rystet, sier han til Dagbladet.

- Alvorlig signal

- Menneskerettigheter skal og må være en helt naturlig del av utveksling mellom myndigheter fra forskjellige land. Det er ikke slik at det må settes spesielt på dagsorden, men det skal være med uansett hva man diskuterer. Men om man sier eksplisitt at nå skal vi ikke snakke om menneskerettighetene så sender man et ganske alvorlig signal. Det er et et signal om at man ikke tar disse rettighetene på alvor og at man går med på kinesernes premisser og om at kinesernes utpressingstaktikk faktisk virker, sier Folkvord.

REAGERER: Politisk rådgiver i Amnesty, Gerald Kador Folkvord, reagerer kraftig på at statsminister Erna Solberg sier menneskerettigheter ikke blir tema på hennes møte i Kina.  Foto: Nina Hansen / Dagbladet 
REAGERER: Politisk rådgiver i Amnesty, Gerald Kador Folkvord, reagerer kraftig på at statsminister Erna Solberg sier menneskerettigheter ikke blir tema på hennes møte i Kina. Foto: Nina Hansen / Dagbladet  Vis mer

Tidligere i dag ble det offentligjort at Erna Solberg reiser til Kina neste uke, for møter med Kinas statsminister og president.

Det var til VG at Erna Solberg først uttalte at hun ikke ville ta opp menneskerettighetene, deretter gjentok hun dette overfor NRK.

- Dette er en del av det tillitsskapende arbeidet vi skal gjøre for å bygge broer mellom våre to land. Da er det ikke naturlig å snakke om alle de vanskeligste sakene første gang, men å bygge broen som gjør at vi faktisk kan ha mekanismer som gjør at vi kan ta opp spørsmål som menneskerettigheter, sier statsminister Erna Solberg til NRK.

- Kommer du til å ta opp situasjonen til fredsprisvinner Liu Xiaobo?

- Vi kommer til å jobbe med denne reisen for å skape tillit mellom våre land, å sørge for at vi har en plattform også for å snakke om vanskelige saker som den saken er.

- Én som er sjefen

Det har ikke lyktes Dagbladet å få Erna Solbergs kommentar på kritikken fra Amnesty i kveld, men UD sier følgende:

- Vi viser til statsministerens uttalelser om dette temaet tidligere i dag. Hun understreket at det først må etableres kanaler for politisk dialog. Det første offisielle besøket til Kina på seks år er ikke riktig tidspunkt å gå inn i den fulle bredden av alle spørsmål, sier Frode Overland Andersen, pressetalsperson for UD, i en SMS til Dagbladet.

Dette holder ikke, mener Folkvord.

- Har ikke Solberg et poeng i at når vi ikke har hatt politisk kontakt med Kina på seks år, får vi først bygge opp en relasjon slik at vi kan ta opp også vanskelige spørsmål?

- Mitt spørsmål vil da være hva slags relasjon har man tenkt til å bygge opp, og man nå feiger ut så snart man frykter at den andre ikke liker hva man snakker om. Da er det ikke en relasjon mellom likestilte parter, men én som er sjefen, sier Folkvord, og understreker at Amnesty ikke er opptatt av at Norge skal legge seg opp i det politiske systemet.

- Vi er glade for at Norge har dialog med Kina igjen, det internasjonale samarbeidet krever at man snakker med hverandre. Men dette går på grunnverdiene. Hvis man sier vi skal snakke sammen, men blåser i grunnverdiene våre - hvor går vi da? spør Folkvord seg.