Krigen i Syria snart 7 år:

Amnesty: - Starten på straffesaken mot Assad

Nok en rapport mener Bashar al-Assad og hans regime er ansvarlige for krigsforbrytelser mot egen befolkning.

TVUNGET UT: Innbyggere fra Daraya-bydelen utenfor Damaskus fikk her lov til å forlate området, etter å ha vært omringet av Assad-regimet i over fire år, i september i fjor. En ny Amnesty-rapport fordømmer Assad-regimets politikk mot opposisjonen, som de omtaler som tre-trinns overgrep: «Beleir, bomb og tving på flukt». Foto: Ap / Scanpix
TVUNGET UT: Innbyggere fra Daraya-bydelen utenfor Damaskus fikk her lov til å forlate området, etter å ha vært omringet av Assad-regimet i over fire år, i september i fjor. En ny Amnesty-rapport fordømmer Assad-regimets politikk mot opposisjonen, som de omtaler som tre-trinns overgrep: «Beleir, bomb og tving på flukt». Foto: Ap / Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

«Vi flykter eller vi dør».

Dette er tittelen på Amnesty Internationals rapport om krigen i Syria, som ble offentliggjort i går.

- Rapporten viser at Assad-regimet beleirer byer, bomber sivile mål, for så å gjennomføre såkalte forsoningsavtaler der den sivile befolkningen blir tvunget på flukt, sier John Peder Egenæs, generalsekretær i Amnesty Norge.

- Krigsforbrytelser

Rapporten går gjennom den såkalte beleiringspolitikken som Assad-regimet spesielt, i tillegg til noen opposisjonsgrupper, har brukt i den voldelige krigen som snart har vart i sju år. Selv om vi ikke lenger hører så mye om det, er fremdeles rundt 400 000 mennesker sperret inne i byer og bydeler i Syria.

- Dette er starten på den internasjonale straffesaken mot Assad-regimet, sier Egenæs.

HELT UENIG: Bashar al-Assad (midten) og hans regime blir jevnlig beskyldt for å stå bak krigsforbrytelser, noe de benekter. I stedet liker presidenten å stille opp sammen med smilende borgere, enten det er fotballandslaget (bildet) - eller andre. Foto: Afp / Scanpix
HELT UENIG: Bashar al-Assad (midten) og hans regime blir jevnlig beskyldt for å stå bak krigsforbrytelser, noe de benekter. I stedet liker presidenten å stille opp sammen med smilende borgere, enten det er fotballandslaget (bildet) - eller andre. Foto: Afp / Scanpix Vis mer

Rapporten viser ifølge Egenæs at «Assad-regimet står bak krigsforbrytelser og forbrytelser mot menneskeheten», ved å hindre at sivile får mat, medisiner og andre nødvendige varer, for så å bombe dem - og til slutt inngå såkalte forsoningsavtaler der innbyggerne får beskjed om å «flykte eller dø».

- Vi viser at Assad-regimets beleiring og bombing mot blant annet Daraya, østlige Aleppo og Madayya var systematiske og planlagte angrep, som bryter mot internasjonal rett, fortsetter Amnesty-sjefen.

Tvunget på flukt

Målet med beleiringene, bombingene - og de inngåtte forsoningsavtalene har hatt ett mål for Assad-regimet: Å ta tilbake kontrollen over opposisjonsområdene.

- Vi kan dokumentere hvordan tusenvis av sivile er tvunget på flukt. Freden som nå er opprettet, er på premisset om at disse menneskene ikke kan vende tilbake, sier Egenæs.

I angrepene ble det brukt ulovlige våpen som klasevåpen, tønne- og brannbomber. Assad-regime brant også målrettet ned landbruksområder for hindre mattilgang, viser satelittbilder.

- I første omgang må FN nå bruke den nye mekanismen som er opprettet for å gjøre en stor uavhengig granskning av krigen i Syria. Deretter må saken mot Assad-regimet og andre ansvarlige i Syria starte, sier Egenæs.

Starten på slutten

Men selv om Assad-regimet gang på gang har blitt anklaget for å være ansvarlige for forbrytelser mot menneskeheten de siste seks åra, tyder alt på at Assad-regimet vil fortsette å styre storparten av Syria i all overskuelig framtid.

- Så lenge Russland sitter i Sikkerhetsrådet vet vi at de vil legge ned veto når noen foreslår å stille Assad-regimet for Den internasjonale krigsforbryterdomstolen. Jeg mener likevel dette er starten på straffesaken mot Assad, sier Egenæs.

Han viser til at FN i fjor vinter opprettet en egen granskningsgruppe som skal etterforske overgrepene som er begått i Syria-krigen.

- Forbrytelsene i Syria blir ikke foreldet. Nå gjelder det å samle inn bevis. Assad-regimet står bak så mange grusomme overgrep mot deler av befolkningen. Det er så mange mennesker som har så mange dype sår, og som aldri vil kunne leve med Assad-regimet, sier Egenæs.

Det er langt fra første gang at Assad-regimet beskyldes for krigsforbrytelser. Ei heller de mange opposisjonsgruppene i den blodige konflikten, der mer enn en halv million mennesker er drept og mer enn halvparten av befolkningen er tvunget på flukt.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer