Amnesty: - Tortur i nye tyrkiske fengsler

Tyrkias regjering krenker daglig menneskerettene i de nye fengslene som er bygd rundt om i landet. Innsatte blir torturert, og holdt i isolasjon i lange perioder av gangen, hevder menneskerettsforkjempere.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Den tyrkiske menneskerettsgruppen IHD opplyste lørdag at åtte av dens medlemmer var blitt arrestert i løpet av dagen. De ble pågrepet da de forsøkte å lese opp en protest mot overgrepene på offentlig sted i sentrum av hovedstaden Ankara.

For få uker siden gikk tyrkiske sikkerhetsstyrker til omfattende aksjoner i fengsler rundt om i landet, for å få slutt på sultestreiker blant de innsatte. De innsatte protesterte mot planer om å overføre dem til knøttsmå eneceller i nybygde fengsler.

Småceller

Minst 30 innsatte og to politifolk mistet livet i disse aksjonene. Etter «oppryddingen» flyttet myndighetene rundt 1 000 straffedømte til de nye fengslene av den såkalte F-typen, med en-, to- og tremannsceller i stedet for de gamle fengslenes store sovesaler.

Myndighetene hevder at de nye fengslene gjør det lettere å holde de innsatte under kontroll. Men menneskerettsgrupper som Amnesty, IHD og Human Rights Watch mener de innsatte er mer utsatt for tortur i småceller der det ikke finnes andre fanger som øyenvitner.

Amnesty har rådført seg med leger og jurister, som har besøkt de nye fengslene og selv sett forholdene der. Menneskerettsorganisasjonen har også snakket med slektninger av de innsatte, og med tre personer som nå er løslatt etter å ha sonet deler av sine straffer i de omstridte nye anstaltene.

«Nødvendig»

Den tyrkiske regjering hevder på sin side at innføringen av fengsler med mindre celler er helt nødvendig, for å gjenvinne kontrollen over fengselsvesenet og unngå nye opptøyer. Talsmenn for regjeringen i Ankara beskylder militante politiske grupper for å bruke fengslene som de reneste treningsleirer for terrorist er.

Blant de sultestreikende er medlemmer av en ytterliggående venstreorientert gruppe, som har tatt på seg ansvaret for selvmordsbombingen av en politistasjon i Istanbul sist onsdag. En politimann ble drept og sju andre personer kom til skade i denne aksjonen.

Likevel ser innføringen av de nye fengslene ut til å kunne bli en ny alvorlig belastning for Tyrkia, som allerede har et temmelig frynsete rykte på menneskerettsområdet. Dette svekker igjen sjansene for at landet får oppfylt sitt ønske om å bli medlem av EU.

(NTB)