Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Amnesty: 13 000 kan ha blitt drept i det syriske skrekkfengselet «slakterhuset»

- Grusomhetene som beskrives i denne rapporten avslører en skjult, avskyelig kampanje, godkjent på høyeste nivå i den syriske regjeringen.

«SLAKTERHUSET»: De to bildene viser gravplasser utenfor det skrekkfengselet i 2010 og 2016 (til høyre). Ifølge Amnesty International skal minst 13 000 fanger ha blitt hengt i «slakterhuset». Foto: Amnesty International. 
«SLAKTERHUSET»: De to bildene viser gravplasser utenfor det skrekkfengselet i 2010 og 2016 (til høyre). Ifølge Amnesty International skal minst 13 000 fanger ha blitt hengt i «slakterhuset». Foto: Amnesty International.  Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Det syriske regimet har gjennomført massemord av sivile fanger i det beryktede militærfengselet Saydnaya i utkanten av Damaskus, hevder menneskerettighetsorganisasjonen Amnesty International.

I fengselet, som omtales som «slakterhuset», skal syriske myndigheter ha henrettet opp mot 13 000 personer ved henging på fem år, hevder Amnesty i en fersk rapport.

I perioden 2011 til 2015 skal myndighetene i Syria ha hengt 20-50 personer per uke i fengselet. Flere tusen fanger sitter fortsatt innesperret i fengselet, og ifølge Amnesty finnes det «god grunn til å tro» at de angivelige henrettelsene fortsatt pågår.

- Avskyelig

Rapporten omtaler metodene som målrettede henrettelser uten lov og dom. Ifølge rapporten skal fanger ha blitt døm i rettssaker som bare varte i noen få minutter. Fangene skal angivelig ha blitt grovt torturert for å presse ut «tilståelser» av dem.

De fleste ofrene som er omtalt i rapporten var sivile, og trolig motstandere av regjeringen til president Bashar al-Assad.

- Grusomhetene som beskrives i denne rapporten avslører en skjult, avskyelig kampanje, godkjent på høyeste nivå i den syriske regjeringen, for å knuse enhver form for meningsmotstand i den syriske befolkningen, sier visedirektør Lynn Maalouf ved Amnestys regionkontor i Beirut i en pressemelding.

Ifølge Amnesty skal de påståtte henrettelsene ha blitt beordret fra aller høyeste hold i Syria. Myndighetene i landet har tidligere nektet for drap og mishandling av fanger i landets fengsler.

Amnesty har registrert minst 35 forskjellig torturmetoder i Syria siden slutten av 1980-tallet, metoder som ifølge Maalouf har blitt brukt i økende grad siden borgerkrigen startet i 2011.

Amnesty har intervjuet 84 personer, blant dem tidigere insatte, vakter og ansatte i fengselsledelsen, i forbindelse med rapporten.

- Ble dømt uansett

Ifølge rapporten skal de insatte ha fått beskjed samme dag som de ble hengt, at de skulle overføres til et sivilt fengsel. Der skal de angivelig ha blitt fraktet ned i en mørk kjeller, der de ble banket i to til tre timer før sin «rettssak». Ofrene skal ha hatt bind for øynene hele tiden.

Amnesty siterer en tidligere dommer på at det ikke hadde noe å si hvordan fangene stilte seg til skyldsspørsmålet.

- Uansett om de svarte ja, eller nei, så ble de dømt. Denne rettsalen forholder seg ikke til lov og rett, sier han ifølge Amnesty.

Basert på vitneutsagn og bilder fra stedet, anslår Amnesty at mellom 5000 og 13 000 personer ble henrettet ved fengselet i løpet av en femårsperiode. Amnesty mener likevel at tallet mest trolig er nært 13 000.

- Tvunget til å voldta hverandre

SKREKKFENGSEL: Rapporten fra Amnesty International beskriver systematiske henginger og tortur i Saydnaya-fengselet nord for Damaskus i Syria. Foto: Amnesty/NTB Scanpix
SKREKKFENGSEL: Rapporten fra Amnesty International beskriver systematiske henginger og tortur i Saydnaya-fengselet nord for Damaskus i Syria. Foto: Amnesty/NTB Scanpix Vis mer

Amnesty anklager de syriske myndighetene for utryddelsesmetoder, med tortur og ved å nekte fangene mat, drikke og tilgang til medisinsk hjelp. Fengselet skal ha hatt spesielle regler, inkludert et forbud mot å snakke og pålegg om å stille opp på en gitt måte hver gang voktere kom inn i cellene.

Fangene skal ha blitt voldtatt og tvunget til å voldta hverandre. Fangevoktere skal ha også ha kastet måltider til de innsatte inn på cellegulv, ofte tildekket av skitt og blod.

(Dagbladet/NTB)

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media
Kode24 - nettavis om utvikling og koding Elbil24.no -  nyheter om elbil KK.no - Mote, interiør, og tips Sol.no - De viktigste nyheter fra nettsider i Norge Vi.no - Quiz, kryssord og nyttig informasjon Dinside.no - teknologi, økonomi og tester Se og Hør - Kjendis og underholdning Lommelegen.no - helse, symptomer og behandling