Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Amnesty advarer mot Nordalliansen

Amnesty International advarer USA mot å bane vei for den såkalte Nordalliansen i Afghanistan, og frykter at dette kan lede til forferdelige overgrep mot sivilbefolkningen i landet.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- Om man gjeninnsetter disse forbryterne, baner man veien for nye overgrep, sier den norske Amnesty-etterforskeren Jon Peder Egenæs.

Egenæs er for tiden i Pakistan, der han sammen med generalsekretæren i Amnestys svenske avdeling, Carl Söderbergh, intervjuer afghanske flyktninger for å kartlegge forholdene inne i Afghanistan.

Resultatene så langt tyder viser at sivilbefolkningen nå ikke lenger flykter fra Taliban-regimet, men på grunn av de amerikanske bombetoktene.

- Flyktningene vi har snakket med, oppgir alle som en at de har flyktet på grunn av bombene, sier Egenæs til NTB.

- Mange forteller at de har mistet nære familiemedlemmer under bombingen. En fortalte at åtte personer i hans familie var blitt drept av en amerikansk klasebombe, uten at vi kan gå god for dette, sier han.

Amnesty International har tidligere gått hardt ut mot USAs bruk av klasebomber i Afghanistan, og krevd svar på hvorfor så mange sivile mål rammes.

- Vi er opptatt av at man etterlever internasjonale humanitære regler, noe som innebærer at man må ta strenge forholdsregler når man gjennomfører militære aksjoner, sier Egenæs.

Selv om Amnesty International de siste årene har rettet sterk kritikk mot Taliban-regimet for brudd på menneskerettighetene, er organisasjonen dypt bekymret over at USA nå tilsynelatende rydder vei for opposisjonsstyrkene i den såkalte Nordalliansen.

- Å slippe disse styrkene løs vet vi kan føre til forferdelige overgrep, sier Jon Peder Egenæs.

Nordalliansen er en løs sammenslutning av etnisk baserte militsgrupper og krigsherrer, i hovedsak tadsjikere, usbekere og hasarer, samt noen pro-iranske grupper.

Til sammen representerer de bare en liten minoritet av befolkningen i Afghanistan, og har opp gjennom årene stått bak massive overgrep mot landets største folkegruppe, pasjtunerne.

- Den afghanske sivilbefolkningen føler seg veldig utrygge på Nordalliansen, og det med god grunn, sier Egenæs.

En av krigsherrene med aller svartest rulleblad i alliansen er Rashid Dostum, som ledet landets hemmelige politi under sovjetokkupasjonen på 1980-tallet.

Først da nederlaget var et faktum, byttet Dostum side og sluttet seg til de øvrige krigsherrene som overtok makten i Kabul på begynnelsen av 1990-tallet. Det endte det med totalt kaos og anarki, hele byen ble lagt i ruiner og tusenvis av sivile ble massakrert.

I 1996 rykket Taliban inn. Krigsherrene ble drevet nordover, der de fortsatte å kjempe mot hverandre og forfølge pasjtunere som de anklaget for å støtte Taliban.

Amnesty International har siden dokumentert omfattende massakrer og overgrep i Nordalliansens områder, der det bare utenfor byen Shebarghan i Jowzjan-provinsen er funnet over 20 massegraver med anslagsvis 2.000 drepte.

Tortur av sivile og vilkårlige henrettelser er også dokumentert, og Amnesty International tror ikke at slike overgrep hører fortiden til.

(NTB)

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!