SKYTER I LUFTA: Amnesty advarer nå opprørerne i Libya om at de ikke må bli like ille som Muammer Kadhafi. Tortur skal være utbredt i Libya. Foto: AFP/Karim Sahib/Scanpix
SKYTER I LUFTA: Amnesty advarer nå opprørerne i Libya om at de ikke må bli like ille som Muammer Kadhafi. Tortur skal være utbredt i Libya. Foto: AFP/Karim Sahib/ScanpixVis mer

Amnesty advarer mot nye overgrep i Libya

Krever at Libyas nye makthavere må få slutt på tilfeldige pågripelser og mishandling av fanger.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- Om det ikke straks slås hardt ned på dette, er det reell fare for at noe av mønsteret fra tidligere tider blir gjentatt, sier nestlederen for Amnestys virksomhet i Midtøsten og Nord-Afrika, Hassiba Hadj Sahraoui.

En fersk rapport fra menneskerettsorganisasjonen dokumenterer et mønster av overgrep mot regjeringssoldater, antatte tilhengere av Muammar Gaddafi og påståtte leiesoldater som er tatt til fange av opprørere vest i landet.

Amnesty bygger rapporten på intervjuer som ble gjort med rundt 300 fanger i august og september.

- I noen tilfeller er det klare beviser for at det har vært benyttet tortur for å presse fram tilståelser eller som straff, heter det i rapporten.

Ifølge Amnesty har opprørerne i Libya tatt rundt 2500 fanger bare i Tripoli-området, blant dem mindreårige. Mange av pågripelsene har vært vilkårlige og basert på vage mistanker.

- Disse fangene har i de fleste tilfeller blitt pågrepet uten arrestordre og har blitt banket opp, om ikke verre, både i forbindelse med pågripelsen og da de ankom fengselet, sier Hassiba Hadj Sahraoui.

- Vi forstår at overgangsmyndighetene står overfor mange utfordringer, men om de ikke tar et klart oppgjør med fortida nå, sender de ut et signal om at slik fangebehandling er tolerert i det nye Libya, sier Hassiba Hadj Sahraoui.

(NTB)

FEIRER: Det var i natt voldsom feiring i Tripoli etter nyheten om at Mutassim Kadhafi var arrestert. Foto: AFP/Karim Sahib/Scanpix
FEIRER: Det var i natt voldsom feiring i Tripoli etter nyheten om at Mutassim Kadhafi var arrestert. Foto: AFP/Karim Sahib/Scanpix Vis mer