ANKLAGER: Generalsekretær i Amnesty International Norge, John Peder Egenæs, mener behandlingen av psykisk syke i norske fengsler er grusom og umenneskelig. Arkivfoto: Bjørn Sigurdsøn / SCANPIX
ANKLAGER: Generalsekretær i Amnesty International Norge, John Peder Egenæs, mener behandlingen av psykisk syke i norske fengsler er grusom og umenneskelig. Arkivfoto: Bjørn Sigurdsøn / SCANPIXVis mer

Amnesty anklager Norge for tortur

Mener psykisk syke i norske fengsler ikke får hjelpen de har krav på.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Amnesty klager den norske regjeringen inn for FNs torturkomité. Organisasjonen mener psykisk syke i norske fengsler ikke får den helsehjelpen de har krav på.

Manglende psykisk helsehjelp til innsatte har vært kjent i 20 år, men svært lite er blitt gjort, hevder Amnesty International Norge.

- Behandlingen av psykisk syke i norske fengsler må i mange tilfeller anses som grusom og umenneskelig, sier Amnestys generalsekretær John Peder Egenæs til NRK.

Han sier myndighetene ikke tar problemet alvorlig.

- Det kan til og med, hvis vi snakker om isolasjon i månedsvis, bryte grensen over til det man vil definere som tortur. Dette er skammelig for den norske regjeringen. Da har jeg brukt ordet skam, og jeg har plassert ansvaret der det hører hjemme, sier Egenæs.

Eline Torleifsson i Legeforeningens menneskerettighetsutvalg krever også at behandlingstilbudet må styrkes.

- Det er en grusom behandling. Den er nedverdigende, og den er umenneskelig. Dette er i strid både med FNs konvensjoner og minstestandarder, sier hun.

(NTB)