Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Amnesty: Australia overlater flyktninger til et liv i fare

Forholdene som minner mer om avstraffelse enn beskyttelse, mener de.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Australia har overlatt hundrevis av flyktninger og asylsøkere på øya Manus under forhold som minner mer om avstraffelse enn beskyttelse, mener Amnesty.

I en rapport som ble offentliggjort torsdag, dokumenterer Amnesty International hvordan det har gått med dem som befant seg i den nå nedlagte asylleiren Australia opprettet på Manus, en øy i Papua Ny-Guinea. Organisasjonen sier beboerne sist høst ble flyttet til nye fasiliteter der de lever med konstant risiko for vold, overgrep og tyveri utført av lokalbefolkningen.

Amnestys folk har snakket med 55 personer som sier de er redde for å forlate den nye leiren, av frykt for å bli utsatt for ran, væpnede overfall og spontan vold. Beboerne har heller ikke tilgang på tilstrekkelige helsetjenester.

FNs høykommissær for flyktninger har tidligere vist at 88 prosent av flyktningene på Manus lider av depresjon eller posttraumatisk stress etter å ha levd opptil fem år uten å vite hva fremtiden vil bringe.

- Det er ingen løsning å flytte flyktninger og asylsøkere fra et forferdelig sted til et annet. Det forlenger bare lidelsen for disse desperate mennene. De nye sentrene på øya utgjør ikke bare en sikkerhetsrisiko for beboerne, de tilbyr heller ikke de mest grunnleggende nødvendigheter, sier Kate Schuetze, som jobber for Amnesty i Stillehavsregionen.

- I stedet for å finne nye og kreative metoder for å unndra seg ansvar og bryte folkeretten, bør Australias regjering avslutte sin bevisst ondsinnede og unnvikende flyktningpolitikk, sier Schuetze.

(NTB)

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!