John Peder Egenæs, generalsekretær i Amnesty International Norge, går hardt ut mot Egypts militære ledelse. 
Foto: Cornelius Poppe / Scanpix
John Peder Egenæs, generalsekretær i Amnesty International Norge, går hardt ut mot Egypts militære ledelse. Foto: Cornelius Poppe / ScanpixVis mer

Amnesty hardt ut mot Egypts militære

De militære i Egypt står nå bak enda mer omfattende overgrep enn under president Hosni Mubarak, mener Amnesty International.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- Det er definitivt snakk om en videreføring av tidligere tiders overgrep, men på noen områder også en klar forverring, sier Amnestys norske generalsekretær John Peder Egenæs.

Menneskerettsorganisasjonen er dypt bekymret over utviklingen i Egypt, der det styrende militærrådet bruker hardhendte metoder mot demokratiforkjempere og kritiske røster.

Egypts militære kommer med tomme løfter om økt respekt for menneskerettighetene, konkluderer Amnesty i en fersk rapport.

Militærdomstoler - Det er særlig på to-tre områder at vi synes at det går i gal retning. De har utvidet unntaksloven, som vi mener bør avvikles, og det er en urovekkende utvikling knyttet til kvinner. De har blant annet fjernet kvinnekvoten i parlamentet, sier Egenæs til NTB.

Amnesty er også kritiske til at over 12.000 sivile egyptere de siste månedene er stilt for militærdomstoler og at minst 13 er dømt til døden.

Demonstrasjoner blir sett på som forbrytelse mot forsvaret, og lokale og internasjonale organisasjoner risikerer nå å bli tiltalt for forræderi. Egyptiske medier knebles og bloggere forfølges.

- De militære griper makt på områder der de ikke hadde det før, og dette er ekstremt bekymringsverdig og en direkte årsak til at folk er ute i gata igjen nå, mener Egenæs.

Forsiktig kritikk Vestlige land har til nå vært tilbakeholdne med kritikken, noe Egenæs tror skyldes flere forhold.

- Grunnen er trolig at militærstyret ble innsatt med folkets støtte og man har nok derfor vært forsiktig av frykt for å få både militærregimet og det egyptiske folk mot seg, sier han.

Frykt for at islamistene skal få stor makt, kan også være en medvirkende årsak til omverdenens forsiktige kritikk av den unødvendige voldsbruken, tror han.

- Det kan se ut som om Det muslimske brorskap nå i mye større grad tar ledelsen under demonstrasjonene, men overgrepene rammer på ingen måte bare dem, sier Egenæs. (©NTB)