Amnesty: IS fører krig med våpen fra Vesten

- Et lærebokeksempel på hvordan hensynsløs våpenhandel danner grobunn for grufulle overgrep.

- VÅPEN FRA 25 LAND: Gjennom ekspertanalyser av flere tusen verifiserte videoer og bilder kartlegger Amnesty IS' bruk av våpen som er produsert og utviklet i minst 25 land. Dette bildet viser en IS-kriger i Mosul i 2014. Foto: REUTERS / Stringer / NTB Scanpix
- VÅPEN FRA 25 LAND: Gjennom ekspertanalyser av flere tusen verifiserte videoer og bilder kartlegger Amnesty IS' bruk av våpen som er produsert og utviklet i minst 25 land. Dette bildet viser en IS-kriger i Mosul i 2014. Foto: REUTERS / Stringer / NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon

Brorparten av den militante jihadistgruppa IS' enorme våpenarsenal kommer fra USA, EU, Russland og Kina, fastslår Amnesty International i en ny rapport.

IS har opparbeidet seg et stort arsenal med sofistikerte våpen, i hovedsak plyndret fra irakiske militærlagre.

Gjennom ekspertanalyser av flere tusen verifiserte videoer og bilder kartlegger Amnesty IS' bruk av våpen som er produsert og utviklet i minst 25 land.

- Det enorme og varierte våpenarsenalet som brukes av den væpnede gruppa som kaller seg Islamsk stat (IS), er et lærebokeksempel på hvordan hensynsløs våpenhandel danner grobunn for de mange grufulle overgrep i massiv skala, sier Amnestys Patrick Wilcken, som forsker på våpenkontroll, sikkerhetshandel og menneskerettigheter i organisasjonen.

Våpenbonanza Da IS erobret storbyen Mosul i fjor sommer, tok krigerne også enorme mengder amerikanskproduserte våpen og kjøretøy. Utstyret kom godt med da IS siden inntok andre deler av Irak.

- Svak regulering av de kolossale våpenstrømmene inn i Irak, som går flere tiår tilbake i tid, har gitt IS og andre væpnede grupper en bonanza - tilgangen på våpen mangler sidestykke, sier Wilcken.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer