Amnesty: IS fører krig med våpen fra Vesten

- Et lærebokeksempel på hvordan hensynsløs våpenhandel danner grobunn for grufulle overgrep.

- VÅPEN FRA 25 LAND: Gjennom ekspertanalyser av flere tusen verifiserte videoer og bilder kartlegger Amnesty IS' bruk av våpen som er produsert og utviklet i minst 25 land. Dette bildet viser en IS-kriger i Mosul i 2014. Foto: REUTERS / Stringer / NTB Scanpix
- VÅPEN FRA 25 LAND: Gjennom ekspertanalyser av flere tusen verifiserte videoer og bilder kartlegger Amnesty IS' bruk av våpen som er produsert og utviklet i minst 25 land. Dette bildet viser en IS-kriger i Mosul i 2014. Foto: REUTERS / Stringer / NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon

Brorparten av den militante jihadistgruppa IS' enorme våpenarsenal kommer fra USA, EU, Russland og Kina, fastslår Amnesty International i en ny rapport.

IS har opparbeidet seg et stort arsenal med sofistikerte våpen, i hovedsak plyndret fra irakiske militærlagre.

Gjennom ekspertanalyser av flere tusen verifiserte videoer og bilder kartlegger Amnesty IS' bruk av våpen som er produsert og utviklet i minst 25 land.

- Det enorme og varierte våpenarsenalet som brukes av den væpnede gruppa som kaller seg Islamsk stat (IS), er et lærebokeksempel på hvordan hensynsløs våpenhandel danner grobunn for de mange grufulle overgrep i massiv skala, sier Amnestys Patrick Wilcken, som forsker på våpenkontroll, sikkerhetshandel og menneskerettigheter i organisasjonen.

Våpenbonanza Da IS erobret storbyen Mosul i fjor sommer, tok krigerne også enorme mengder amerikanskproduserte våpen og kjøretøy. Utstyret kom godt med da IS siden inntok andre deler av Irak.

- Svak regulering av de kolossale våpenstrømmene inn i Irak, som går flere tiår tilbake i tid, har gitt IS og andre væpnede grupper en bonanza - tilgangen på våpen mangler sidestykke, sier Wilcken.

Uansvarlig Amnesty understreker at det store våpenarsenalet som IS har tilrøvet seg, har gjort de opprørerne i stand til å gjennomføre grufulle overgrep med fryktelige konsekvenser for sivilbefolkningen. Vilkårlige drap, voldtekt, tortur og bortføringer har drevet flere hundre tusen mennesker på flukt.

Ekstremistgruppas varierte og omfattende våpenarsenal gjenspeiler flere tiår med uansvarlige våpenleveranser til Irak, mener organisasjonen. Amnesty fremhever manglende kontroll siden USAs invasjon i 2003, samt utbredt korrupsjon i irakiske regjeringer, som bakgrunnsårsaker.

Forsvunnet Mesteparten av IS' våpen og ammunisjon ble i sin tid levert til det irakiske militæret fra USA, Russland og tidligere sovjetstater. Våpenstrømmene ble blant annet finansiert gjennom oljehandel, Pentagon-kontrakter og NATO-donasjoner, ifølge Amnesty. Brorparten av disse våpnene er nå forsvunnet fra irakiske militærlagre.

IS har i dag tilgang til avanserte våpen som luftvernsystemer, styrte panservernraketter og pansrede kampkjøretøy, samt automatvåpen fra den russiske AK-serien og amerikanske M16 og Bushmaster.

IS disponerer dessuten store mengder konvensjonelle våpen, granater og artilleri. Kalasjnikov-rifler fra Sovjet-tiden er svært vanlig blant IS-krigere.

En vekker? Amnesty håper nå at flere land vil lære av erfaringene med IS, og at rapporten vil bidra til at våpenstrømmene til konfliktområder dempes i framtida.

- Arven fra våpenspredningen i Irak og regionen har allerede ødelagt flere millioner menneskers liv og levebrød og utgjør stadig en trussel. Konsekvensene av skjødesløse våpenleveranser til Irak og Syria, og IS' påfølgende erobring, må være en vekker for våpeneksportører over hele verden, sier Wilcken.

(NTB)

Instagram Følg @dagbladet.no på Instagram

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer