Farlige fengsler:  Rettsikkerheten i Jemen er svært dårlig, sier Gerald Folkvord. Den 29. mars ble en nordmann trolig innsatt i et av landets fengsler. Her kikker en fange ut av et fengsel i Sana den 26. mai 2014. Foto: REUTERS/Khaled Abdullah (YEMEN - Tags: POLITICS CRIME LAW)
Farlige fengsler: Rettsikkerheten i Jemen er svært dårlig, sier Gerald Folkvord. Den 29. mars ble en nordmann trolig innsatt i et av landets fengsler. Her kikker en fange ut av et fengsel i Sana den 26. mai 2014. Foto: REUTERS/Khaled Abdullah (YEMEN - Tags: POLITICS CRIME LAW)Vis mer

Amnesty: Jemen pleier å særbehandle vestlige innsatte

Amnesty International tror at det norsk passet vil hjelpe journalisten som er fengslet i Jemen.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Siden natt til den 29. mars har en norsk frilansjournalist vært fengslet i Jemen. Landet er inne i en betent situasjon der opprørere kjemper mot stat, samtidig som også Saudi-Arabia, Iran og Al-Qaida er aktive i konflikten.

Dette mener Gerald Folkvord, politisk rådgiver i Amnesty, bidrar til å gjøre sikkerheten enda verre i et rettsystem som tidligere har fått mye kritikk.

- Gir særbehandling til vestlige innsatte Likevel tror Folkvord at et utenlandsk pass kan være til stor hjelp såfremt nordmannen er arrestert av myndighetene, og ikke en opprørsgruppe.

- Våre utsendte i Jemen forteller at landet har lange tradisjoner for å behandle vestlige innsatte bra, mye bedre enn de andre fengslede, sier Folkvord.

Den politiske rådgiveren framholder imidlertid at situasjonen i landet er kaotisk, og at det kan påvirke fengslingsforholdene.

- Dermed er det vanskelig å uttale seg presist om de nåværende forholdene i fengslene, sier Folkvord.

Nordmannen skal ha blitt arrestert mens han filmet i storbyen Sana. Landet befinner seg nede på en 167. plass på Reportere uten Grensers oversikt over pressefrihet i verden.

- Knebler lokalpresse
- Likevel har ikke Jemen normalt vært spesiell tøffe mot utenlandske journalister. Dette strammer seg inn nå, samtidig som lokalpresse blir nedlagt og kneblet, sier Folkvord, som tror at målet er å hindre at informasjon kommer ut.

Når det gjelder forhandlingene mellom norske og jemenittiske myndighetene tror Folkvord at det er positivt om nordmannen er arrestert etter avgjørelse fra høyeste hold.

- Dersom det er tatt fra et høyere hold vil det være lettere å forhandle enn hvis arrestasjonen er en følge av lokal maktkamp, sier Folkvord.

Nå håper han at utenriksdepartementet har vært tidlig på banen.

- Det er viktig at de utøver sin innflytelse og at arrestasjonen vies oppmerksomhet i mediene, sier Folkvord.

Vet fortsatt ikke hvor den fengslede er Som følge av krigssituasjonen i Jemen har kommunikasjonen mellom norske og jemenittiske myndigheter vært dårlig.

- Vi vet fortsatt ikke hvor han er i landet og hvem som holder han, sier Veslemøy Salvesen, pressetalsperson i Utenriksdepartementet.

UD har de siste dagene hatt en dialog med landets ambassade i Saudi-Arabia, men det er lite nytt å hente derfra, ifølge Salvesen.
- Vi har en dialog, men sikkerhetssituasjonen gjør det hele veldig krevende, sier Veslemøy Salvesen.

Tror terrorister tjener på konflikten Situasjonen i Jemen blir av Amnesty omtalt som kaotisk. I kampene mellom Houthi-militsen, og myndighetene og Saudi-Arabia har dødstallene steget de siste dagene. Særlig intense er kampene i Aden, landets nest største by.

Gerald Folkvord tror at organisasjoner med sympatier til Al-Qaida tjener på situasjonen.

- Samtidig som de andre partene kjemper seg imellom, framstår disse organisasjonene framstår som de som bryr seg om folket. Det er ikke en god tendens, sier Folkvord.