Farlige fengsler:  Rettsikkerheten i Jemen er svært dårlig, sier Gerald Folkvord. Den 29. mars ble en nordmann trolig innsatt i et av landets fengsler. Her kikker en fange ut av et fengsel i Sana den 26. mai 2014. Foto: REUTERS/Khaled Abdullah (YEMEN - Tags: POLITICS CRIME LAW)
Farlige fengsler: Rettsikkerheten i Jemen er svært dårlig, sier Gerald Folkvord. Den 29. mars ble en nordmann trolig innsatt i et av landets fengsler. Her kikker en fange ut av et fengsel i Sana den 26. mai 2014. Foto: REUTERS/Khaled Abdullah (YEMEN - Tags: POLITICS CRIME LAW)Vis mer

Amnesty: Jemen pleier å særbehandle vestlige innsatte

Amnesty International tror at det norsk passet vil hjelpe journalisten som er fengslet i Jemen.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Siden natt til den 29. mars har en norsk frilansjournalist vært fengslet i Jemen. Landet er inne i en betent situasjon der opprørere kjemper mot stat, samtidig som også Saudi-Arabia, Iran og Al-Qaida er aktive i konflikten.

Dette mener Gerald Folkvord, politisk rådgiver i Amnesty, bidrar til å gjøre sikkerheten enda verre i et rettsystem som tidligere har fått mye kritikk.

- Gir særbehandling til vestlige innsatte Likevel tror Folkvord at et utenlandsk pass kan være til stor hjelp såfremt nordmannen er arrestert av myndighetene, og ikke en opprørsgruppe.

- Våre utsendte i Jemen forteller at landet har lange tradisjoner for å behandle vestlige innsatte bra, mye bedre enn de andre fengslede, sier Folkvord.

Den politiske rådgiveren framholder imidlertid at situasjonen i landet er kaotisk, og at det kan påvirke fengslingsforholdene.

- Dermed er det vanskelig å uttale seg presist om de nåværende forholdene i fengslene, sier Folkvord.

Nordmannen skal ha blitt arrestert mens han filmet i storbyen Sana. Landet befinner seg nede på en 167. plass på Reportere uten Grensers oversikt over pressefrihet i verden.

- Knebler lokalpresse
- Likevel har ikke Jemen normalt vært spesiell tøffe mot utenlandske journalister. Dette strammer seg inn nå, samtidig som lokalpresse blir nedlagt og kneblet, sier Folkvord, som tror at målet er å hindre at informasjon kommer ut.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Når det gjelder forhandlingene mellom norske og jemenittiske myndighetene tror Folkvord at det er positivt om nordmannen er arrestert etter avgjørelse fra høyeste hold.

- Dersom det er tatt fra et høyere hold vil det være lettere å forhandle enn hvis arrestasjonen er en følge av lokal maktkamp, sier Folkvord.

Nå håper han at utenriksdepartementet har vært tidlig på banen.

- Det er viktig at de utøver sin innflytelse og at arrestasjonen vies oppmerksomhet i mediene, sier Folkvord.

Vet fortsatt ikke hvor den fengslede er Som følge av krigssituasjonen i Jemen har kommunikasjonen mellom norske og jemenittiske myndigheter vært dårlig.

- Vi vet fortsatt ikke hvor han er i landet og hvem som holder han, sier Veslemøy Salvesen, pressetalsperson i Utenriksdepartementet.

UD har de siste dagene hatt en dialog med landets ambassade i Saudi-Arabia, men det er lite nytt å hente derfra, ifølge Salvesen.
- Vi har en dialog, men sikkerhetssituasjonen gjør det hele veldig krevende, sier Veslemøy Salvesen.

Tror terrorister tjener på konflikten Situasjonen i Jemen blir av Amnesty omtalt som kaotisk. I kampene mellom Houthi-militsen, og myndighetene og Saudi-Arabia har dødstallene steget de siste dagene. Særlig intense er kampene i Aden, landets nest største by.

Gerald Folkvord tror at organisasjoner med sympatier til Al-Qaida tjener på situasjonen.

- Samtidig som de andre partene kjemper seg imellom, framstår disse organisasjonene framstår som de som bryr seg om folket. Det er ikke en god tendens, sier Folkvord.