Amnesty krever Nedas drapsmann straffeforfulgt

Ble skutt og drept under opptøyene i Iran for et år siden.

<strong>DREPT:</strong> Neda Agha-Soltani ble selve personifiseringen av demokratiopprøret mot myndighetene i Iran, og bildene av hennes dødskamp på en gate i Teheran gikk verden over. Foto: AFP/SCANPIX
DREPT: Neda Agha-Soltani ble selve personifiseringen av demokratiopprøret mot myndighetene i Iran, og bildene av hennes dødskamp på en gate i Teheran gikk verden over. Foto: AFP/SCANPIX Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon

|||Amnesty International krever at den som skjøt og drepte den iranske kvinnen Neda Agha-Soltan for ett år siden, må pågripes og stilles for retten.

26 år gamle Neda ble selve personifiseringen av demokratiopprøret mot myndighetene i Iran, og bildene av hennes dødskamp på en gate i Teheran gikk verden over.

20. juni er det ett år siden den iranske kvinnen ble drept av en snikskytter, og i den forbindelse krever menneskerettighetsgruppen Amnesty International at gjerningsmannen må bli rettslig straffeforfulgt.
- Motvilje - Det meningsløse drapet på Neda er ikke bare symptomatisk på alle de brudd på menneskerettighetene som har skjedd og skjer i Iran, men også på regjeringens standhaftige motvilje mot å ta rettslige skritt mot dem som står bak tortur og drap på regimekritikere, sier Hassiba Hadj Sahraoui ved Amnestys hovedkontor i London.

Krav om demokrati Flere titalls mennesker ble trolig drept i gatekampene mellom demonstranter og sikkerhetsstyrker i Teheran i fjor. Bakgrunnen var presidentvalget, der president Mahmoud Ahmadinejad ble gjenvalgt. Opposisjonen beskyldte Ahmadinejad og hans krets for omfattende valgfusk.

Hundretusenvis av demonstranter protesterte mot valgresultatet, og krevde demokrati. Demonstrasjonene var de mest omfattende siden den islamske revolusjonen i 1979.
(NTB)

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer