Amnesty krever rettferdighet for CIA-ofre

Ber EU-land må straffe etter kidnappinger og tortur.

OPPLEVER Å DRUKNE: I etterkant av tiltakene etter 11. september kommer det fra at mange har blitt ofre for simulert drukning eller langt kraftigere tortur i fengsler. Foto:Mary Altaffer/AP
OPPLEVER Å DRUKNE: I etterkant av tiltakene etter 11. september kommer det fra at mange har blitt ofre for simulert drukning eller langt kraftigere tortur i fengsler. Foto:Mary Altaffer/AP Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon

EU-land som har gjort seg medskyldig i kidnappinger og tortur gjennom å bidra til CIAs antiterrorprogram etter 11. september, må straffe de ansvarlige, krever Amnesty.

- EU har mislyktes fullstendig i å ansvarliggjøre medlemsstatene for mishandlingen som er begått, sier Nicolas Beger, leder for Amnesty Internationals EU-kontor, i en pressemelding.

Mandag legger Amnesty fram rapporten «Open Secret: Mounting evidence of Europes complicity in rendition and secret detention» (Åpen hemmelighet: Økende bevis for Europas medvirkning i gjengjeldelse og hemmelig forvaring)

Rapporten, som har sperrefrist til klokka 10, samler fersk dokumentasjon som ifølge organisasjonen nok en gang beviser hvordan en rekke europeiske land deltok i CIAs omstridte etterretningsvirksomhet etter terrorangrepene i USA i 2001.

Krever straff På bakgrunn av rapporten krever organisasjonen at EU-landene nå tar affære og sørger for at de ansvarlige blir straffet.

Amnesty har intervjuet en rekke personer som er blitt bortført og tatt med til hemmelige forvaringssentre. Alle forteller om tortur eller mishandling, framkommer det av rapporten.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer