OPPLEVER Å DRUKNE: I etterkant av tiltakene etter 11. september kommer det fra at mange har blitt ofre for simulert drukning eller langt kraftigere tortur i fengsler. Foto:Mary Altaffer/AP
OPPLEVER Å DRUKNE: I etterkant av tiltakene etter 11. september kommer det fra at mange har blitt ofre for simulert drukning eller langt kraftigere tortur i fengsler. Foto:Mary Altaffer/APVis mer

Amnesty krever rettferdighet for CIA-ofre

Ber EU-land må straffe etter kidnappinger og tortur.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

EU-land som har gjort seg medskyldig i kidnappinger og tortur gjennom å bidra til CIAs antiterrorprogram etter 11. september, må straffe de ansvarlige, krever Amnesty.

- EU har mislyktes fullstendig i å ansvarliggjøre medlemsstatene for mishandlingen som er begått, sier Nicolas Beger, leder for Amnesty Internationals EU-kontor, i en pressemelding.

Mandag legger Amnesty fram rapporten «Open Secret: Mounting evidence of Europes complicity in rendition and secret detention» (Åpen hemmelighet: Økende bevis for Europas medvirkning i gjengjeldelse og hemmelig forvaring)

Rapporten, som har sperrefrist til klokka 10, samler fersk dokumentasjon som ifølge organisasjonen nok en gang beviser hvordan en rekke europeiske land deltok i CIAs omstridte etterretningsvirksomhet etter terrorangrepene i USA i 2001.

Krever straff På bakgrunn av rapporten krever organisasjonen at EU-landene nå tar affære og sørger for at de ansvarlige blir straffet.

Amnesty har intervjuet en rekke personer som er blitt bortført og tatt med til hemmelige forvaringssentre. Alle forteller om tortur eller mishandling, framkommer det av rapporten.

- Ingen skal unnslippe ansvaret for ulovlig transportering av fanger, kidnappinger, tortur og hemmelige fengsler, sier Beger.

Han ber om at de europeiske landene ikke gjør som USA og lar de ansvarlige gå ustraffet.

Innrømmet tortur Tyskland, Italia, Sverige og Storbritannia er blant landene som nevnes. Tyske agenter anklages for å ha bortført, avhørt og holdt Muhammad Zammar hemmelig fengslet i Syria i 2002. Tyske offiserer har innrømmet at tortur forekom i de syriske fengslene, men en tysk parlamentshøring har ikke konkludert med straffeforfølgelse i saken.

Andre land har innrømmet å ha huset fengsler i all hemmelighet for amerikanerne, mens land som Romania og Makedonia nekter for å ha hatt noe med programmet å gjøre.

I Storbritannia er en gransking av den britiske deltakelsen underveis. Den britiske regjeringen har innrømmet å ha gitt tillatelse til at CIA brukte britiske flyplasser og luftrom da de transporterte fanger på vei til hemmelige sentre.

«Rikets sikkerhet» I januar i fjor beskrev CIAs nåværende toppsjef, Leon Panetta, den kontroversielle etterretningsmetoden «extraordinary rendition» slik:

- Jeg mistenker at det er dette som har skjedd. At vi sendte mennesker til andre land, hvor vi visste de ville bruke visse teknikker som var i strid med våre egne standarder, for å få informasjon fra dem.

Da hadde hans forgjenger, Michael Hayden, allerede innrømmet at tre terrormistenkte fanger ble utsatt for simulert drukning - eller såkalt waterboarding - mens de var i amerikansk fangenskap.

Amnesty påpeker at det i en rekke europeiske land er igangsatt enkelte forsøk på ansvarliggjøring. Likevel frykter organisasjonen at «hensyn til rikets sikkerhet» vil komme i veien for åpenhet om temaet, og krever at det gjøres mer.

- Disse overgrepene skjedde på europeisk jord. Vi kan ikke tillate straffefrihet, sier Beger.

(NTB)