Amnesty: Norge bør ta imot minst 5000 syrere

Frp beskrev avgjørelsen om å ta imot 1000.

I SYRIA: En jente selger godteri på gata i Aleppo. Foto: REUTERS / Mahmoud Hassano / NTB Scanpix
I SYRIA: En jente selger godteri på gata i Aleppo. Foto: REUTERS / Mahmoud Hassano / NTB ScanpixVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- Det er fint at regjeringen har sagt at beslutningen om å ta imot 1000 kvoteflyktninger står ved lag. Men antallet er forsvinnende lite. Vi bør sette 5000 som et minimum og samtidig åpne for ny behandling av søknadene til syrere som har fått avslag på asyl i Norge, sier politisk rådgiver Beate Ekeløve-Slydal i Amnesty Norge til NTB.

Hun mener det er ren ansvarsfraskrivelse å argumentere med at flyktningene best kan hjelpes der de oppholder seg.

- Det er totalt uakseptabelt at Jordan og de øvrige nabolandene til Syria i praksis er alene om å ta ansvaret for å beskytte de mer enn 2 millioner menneskene som har greid å flykte fra krigen, sier Ekeløve-Slydal.

Snubletråd I forslaget til statsbudsjett for 2014 gikk den forrige regjeringen inn for å ta imot en tilleggskvote på 1.000 kvoteflyktninger fra Syria.

- Freidig gjort, sa Frps daværende innvandringspolitiske talsmann Morten Ørsal Johansen til NTB.

Han beskrev bevilgningen som en snubletråd i budsjettet og tok til orde for at det ville være klokere å sørge for «gode løsninger i nærområdene». Det er det ikke, ifølge Amnesty.

- Det må være en internasjonal ansvarsfordeling for å sikre flyktningene beskyttelse, og Norge må yte sin skjerv. Vi kan ikke bare bidra med mer penger til de få landene som for lengst har overgått det deres samfunn har kapasitet til, vi må selv ta imot et langt større antall syriske flyktninger, sier Ekeløve-Slydal.

En rapport som Amnesty presenterte torsdag, beskriver situasjonen for syriske flyktninger i nabolandene som prekær, ikke minst for kvinner og barn som oppholder seg i Jordan.

Ifølge Amnesty blir barn nødt til å arbeide for å fø familien, og jenter er redde for å gå på do i mørket på grunn av faren for å bli utsatt for seksuelle overgrep.

Prioriteringer De politiske signalene fra regjeringspartiene levner kanskje ikke Amnesty stort håp om gjennomslag for en femdobling av antall syriaflyktninger til Norge, men Ekeløve-Slydal mener like fullt kravet er realistisk.

- Vi har god erfaring med å flytte steiner når vi først får forklart hvordan situasjonen er, sier hun.

Amnesty mener Norge først bør ta imot utsatte kvinner og barn samt funksjonshemmede og mennesker med særskilte medisinske behov. Også grupper som er utsatte på grunn av legning eller religiøs og politisk tilknytning, bør gis forrang, anfører organisasjonen.

- Det samme gjelder dem som har jobbet humanitært i Syria, og som nå er under press fra regimet, sier Ekeløve-Slydal.

(NTB)