Amnesty: Norge mangler rettslig vern for kvinner

Mellom 8000 og 16 000 personer blir voldtatt i Norge hvert år. Sjansen for bli dømt er minimal.

FLERE ANMELDELSER:  Ifølge Kripos er den mest utbredte formen for voldtekt festrelaterte, hele 34 prosent av voldtektene skjer i denne sammenhengen, og ofte i forbindelse med rus. Samtidig øker antall anmeldelser. - Jeg tror det er økt anmeldelsesvilje, ikke at det er flere voldtekter, sier politiinspektør Hanne Kristin Rohde, som leder vold- og sedelighetsseksjonen ved Oslo politidistrikt. 
Foto: Espen Røst / Dagbladet
FLERE ANMELDELSER: Ifølge Kripos er den mest utbredte formen for voldtekt festrelaterte, hele 34 prosent av voldtektene skjer i denne sammenhengen, og ofte i forbindelse med rus. Samtidig øker antall anmeldelser. - Jeg tror det er økt anmeldelsesvilje, ikke at det er flere voldtekter, sier politiinspektør Hanne Kristin Rohde, som leder vold- og sedelighetsseksjonen ved Oslo politidistrikt. Foto: Espen Røst / Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet): Det regjeringsoppnevnte «Voldtektsutvalget» anslo i 2008 at mellom 8000 og 16 000 kvinner blir voldtatt eller forsøkt voldtatt hvert år i Norge.

Ifølge Kripos er den mest utbredte formen for voldtekt festrelaterte, hele 33 prosent av voldtektene skjer i denne sammenhengen, og ofte i forbindelse med rus.

Bare rundt 1000 av disse blir hvert år anmeldt til politiet.

Lite klær og rus I dag holdt Oslopolitiet, Amnesty International og Antirasistisk Senter seminar for å skape større åpenhet rundt festrelaterte voldtekter, som ofte blir tiet om, og som ofte kommer i skyggen av overfallsvoldtekter.

- Det er mye om seksualitet i skolen, men ikke et eneste ord om voldtekt og overgrep, sier sosiolog og forfatter Hanne Helseth, i organisasjonen Stopp voldtekt.

De mener at politikerne svikter når TV-kameraene skrus av, og hun presenterte en tolv-punktsplan, som aktivistene i gruppa har utarbeidet i sitt arbeid mot voldtekt.

-Lite klær, alkohol og tidligere seksuelle preferanser skal ikke brukes mot kvinner eller være avgjørende i en dom, sier hun.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer