Amnesty refser USA

Kritiserer behandlingen av fanger.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Amnesty International kritiserer Bush-administrasjonen for måten den behandler fangene på Guantanamo-basen på Cuba. USAs visepresident sier han er støtt.

Det går fram av et intervju som ble sendt på CNNs «Larry King Live» natt til tirsdag.

Amnesty kritiserer behandlingen av fangene som har sittet på militærbasen på Cuba uten rettssak eller dom i over tre år og ifølge menneskerettighetsorganisasjonen er blitt utsatt for flere overgrep.

– For å være helt ærlig ble jeg støtt av det. Når Amnesty International antyder at USA på et eller annet vis bryter menneskerettighetene, tar jeg dem ærlig talt ikke alvorlig, sier visepresident Dick Cheney i intervjuet.

– Anstendig behandling

Bush-administrasjonens forsvar av dens egen fange- og avhørspraksis kommer etter sterk internasjonal kritikk og voldsomme protester fra muslimer som er rasende over en artikkel hvor det ble hevdet at en avhører hadde lagt Koranen i do.

– Fangene på Guantanamo er blitt behandlet godt, humant og anstendig. Leilighetsvis har det vært anklager om mishandling, men hvis du sporer dem tilbake til kilden, viser de seg å komme fra noen som har sittet inne, er blitt løslatt til sine hjemland og nå selger løgner om hvordan de ble behandlet, uttaler Cheney.

Fangers uttalelser

Utdrag fra noen av Guantanamo-fangenes uttalelser under forhør i lukkede militærdomstoler ble offentliggjort mandag av nyhetsbyrået AP.

– Jeg fortalte dem stadig at «nei, jeg fikk ikke trening». Jeg gråt, og til slutt fortalte jeg ham at jeg fikk trening. Hendene mine var bundet bak ryggen og knærne var på bakken og hodet mitt blødde. Jeg hadde store smerter, så jeg fortalte at jeg hadde fått trening. Hadde han på det tidspunktet, med all min lidelse, spurt meg om jeg var Osama bin Laden, hadde jeg svart ja, sier en fange.

– Det er mange kriminelle og terrorister her, men det er også mange uskyldige folk her. Dette er fordi personlige konflikter uten solide bevis og ene og alene på grunn av beskyldninger, sier en mann anklagd for å ha våpenlagre for al-Qaida.

– Min forståelse er at siden dere fanget meg, må dere presentere en form for bevis for å holde meg, men det ser ut til å fungere omvendt: Jeg gir dere erklæringene.