Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Amnesty: Russland tvangsreturnerer til torturstat

Norge ser på Russland som et trygt tredjeland. Men Russland har tvangsreturnert hundrevis av mennesker til tortur og mishandling i Usbekistan, ifølge en fersk Amnesty-rapport.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- Rapporten viser at Russland, som den norske regjeringen har definert som «et trygt tredjeland», slett ikke er et trygt land for mennesker på flukt, sier politisk rådgiver i Amnesty Norge, Beate Ekeløve-Slydal.

- Vi vet at noen av de syriske flyktningene som Norge returnerte til Russland fra Storskog for noen måneder siden, ble sendt videre til Syria fordi de hadde visum som var gått ut på dato. Denne nye rapporten viser med all tydelighet at Russland ikke er et trygt land, sier Ekeløve-Slydal til NTB.

I rapporten dokumenterer Amnesty International at hundrevis av asylsøkere og fremmedarbeidere er blitt deportert tilbake til Usbekistan. Noen er først blitt kidnappet og deretter overlevert den usbekiske etterretningstjenesten.

- Russiske myndigheter ser ikke bare gjennom fingrene med torturen og bruddene på menneskerettighetene som pågår i Usbekistan. De samarbeidet også aktivt med regimet, sier John Dalhuisen, som er leder for Amnesty Internationals europeiske og sentralasiatiske avdeling.

Ligner Nord-Korea Ekeløve-Slydal sier at Usbekistan ligger på linje med Nord-Korea når det gjelder grove brudd på menneskerettigheter.

- Mennesker utsettes for den groveste tortur - og det også bare på mistanke om at de er kritiske til regimet eller at de sympatiserer med islamister.

- Med dette landet har altså russiske myndigheter inngått et godt og tett samarbeid med om regional sikkerhet og i kampen mot islamisme, sier Ekeløve-Slydal.

Hun opplyser at det finnes rundt 2 millioner usbekiske migranter i Russland.

- Disse arbeidsmigrantene opplever ofte svært kummerlige forhold og mange er også utsatt for grov rasisme. På toppen av det hele risikerer mange av dem tvangsretur til Usbekistan, kun fordi de har uttrykt seg kritisk til regimet i hjemlandet, sier Ekeløve-Slydal.

Mange brudd - Russland har undertegnet internasjonale menneskerettskonvensjoner, men bryter dem gang på gang. Det er ikke lov å sende mennesker tilbake til land der de risikerer å bli torturert, understreker Ekeløve-Slydal.

I den ferske Amnesty-rapporten nevnes eksempler på at russiske myndigheter har avslått utleveringskrav fra Usbekistan - for så senere å kidnappe og utlevere personen til den usbekiske sikkerhetstjeneste.

Blant dem var den usbekiske filmprodusenten Mirsobir Khamidkariev, som Russland i 2013 nektet å utlevere. Han ble anklaget for å stifte en ulovlig islamistisk gruppe etter at han på et uformelt møte ga uttrykk for støtte til kvinner som ønsker å gå med muslimske hodesjal.

I juni 2014 ble Mirsobir bortført og holdt fanget før han med makt ble utlevert av den russiske sikkerhetstjenesten til Usbekistan, der han ble utsatt for så grov mishandling at sju av tennene hans ble slått ut og to ribbein brukket.

- Den nye rapporten viser nok en gang at Russland ikke er et trygt land for mennesker på flukt. Selv om Russland har undertegnet internasjonale menneskerettskonvensjoner, viser virkeligheten at de ikke praktiserer dem, understreker Ekeløve-Slydal.

(NTB)

Instagram Følg @dagbladet.no på Instagram
Hele Norges coronakart