<strong>PROSTITUERT:</strong> En prostituert kvinne i Oslo sentrum. Arkivfoto: Jacques Hvistendahl / Dagbladet
PROSTITUERT: En prostituert kvinne i Oslo sentrum. Arkivfoto: Jacques Hvistendahl / Dagbladet Vis mer

Amnesty sier ja til kjøp og salg av sex

Mener forbud gjør de prostituerte mer utsatt for vold og diskriminering.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon

Amnesty International mener sexhandel bør avkriminaliseres, og sier forbud mot prostitusjon gjør sexarbeidere mer utsatt for vold og diskriminering.

Forslaget om å støtte avkriminalisering ble vedtatt på et internasjonalt Amnesty-møte i Dublin tirsdag. 400 delegater fra 70 land var samlet for å diskutere og deretter stemme over forslaget.

- Sexarbeidere er en av de mest marginaliserte gruppene i verden, og de er ofte i konstant fare for å bli utsatt for diskriminering, vold og misbruk, sier Amnesty Internationals generalsekretær Salil Shetty og legger til at å tillate salg og kjøp av seksuelle tjenester bidrar til å styrke menneskerettighetene til sexarbeidere.

Kontroversielt Men vedtaket er kontroversielt fordi det også foreslår avkriminalisering av den tredje parten involvert i sexhandelen, nemlig dem som organiserer handelen, som bordelleiere og halliker.

Amnesty får kritikk fra flere hold, blant annet fra organisasjonen Koalisjonen mot menneskehandel av kvinner (CATW), som nylig skrev et åpent brev til Amnesty der den sier at menneskerettsorganisasjonens troverdighet vil bli alvorlig svekket.

Forslaget støtter mer opp om dem som utnytter, enn dem som blir utnyttet, mener CATW.

- Mister troverdighet - Det er ingen logikk bak argumentet om at man for å beskytte dem som utnyttes, må avkriminalisere dem som utnytter, sier CATW-direktør Tania Bien Aime.

Hennes organisasjon henviser til en studie fra 2012 som avdekker vekst i menneskehandel til land der prostitusjon er lovlig.

Brevet fra CATW til Amnesty er undertegnet av over 600 kvinnerettighetsgrupper, tidligere sexarbeidere og internasjonale filmstjerner som Meryl Streep, Emma Thompson og Kate Winslet.

Avviser kritikken Men Amnesty forsvarer vedtaket sitt og sier avkriminalisering er den beste måten å forsvare prostituertes menneskerettigheter på og å redusere faren for mishandling, deriblant slag, seksualisert vold, vilkårlige pågripelser og fengsling, utpressing, trakassering og menneskehandel.

Amnesty sier vedtaket ble fattet blant annet etter samtaler med prostituerte og deres interesseorganisasjoner, hiv/aids-aktivister og andre grupper.

- Jeg er henrykt, sier Laura Lee, en irsk prostituert og aktivist.

- Dette er den beste måten å løfte sexarbeid ut av den mørke middelalderen på og gi oss rettighetene og beskyttelsen vi fortjener, sier hun.

(NTB)

Instagram Følg @dagbladet.no på Instagram

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer