Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Amnesty: Sivile afghanere risikerer hevn

Den sivile befolkningen i Afghanistan risikerer hevnaksjoner og drap etter at Nordalliansen har tatt Kabul, mener Amnesty International Norge.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Amnesty International har allerede fått rapporter om henrettelser av krigsfanger. Sivilbefolkningen er igjen i fare fordi det internasjonale samfunnet ikke har gitt dem tilstrekkelig beskyttelse, mener organisasjonen.

- Nordalliansens raske fremrykning til Kabul har skjedd uten internasjonale foranstaltninger for å beskytte sivile. Dette er en klar indikasjon på at den militære agendaen er viktigere enn å opprettholde menneskerettighetene, påpeker generalsekretær Petter Eide i Amnesty International Norge i en pressemelding.

Han mener den afghanske befolkningen er i hendene på væpnede politiske grupper med en skremmende mengde brudd på menneskerettighetene på rullebladet.

- Vi er alvorlig bekymret for menneskene i Kabul som nå risikerer å bli mål for hevnaksjoner og drap. Henrettelsene av krigsfanger er enda mer foruroligende, fortsetter han.

Amnesty mener at FNs sikkerhetsråd nå må ta ansvar for at Nordalliansen opptrer i tråd med folkeretten og ikke bruker våpnene til å begå flere overgrep.

(NTB)

Hele Norges coronakart