Amnesty: Sjiamuslimer i Irak begår krigsforbrytelser

Masselikvideringene og halshoggingen som Den islamske stat står bak, har kapret overskriftene den siste tida. Men sjiamuslimske militser i Irak begår også grusomme krigsforbrytelser, sier Amnesty International.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Militsene som har regjeringens støtte, har bortført og drept titalls sunnimuslimer de siste månedene og sluppet helt unna enhver straff for disse krigsforbrytelsene, heter det i en rapport fra Amnesty.

Rapporten forteller om sunnimuslimske sivile som må vente i månedsvis før de får høre om skjebnen til pårørende som er forsvunnet.

Fulle likhus Helsearbeidere har fortalt Amnesty at de har mottatt titalls lik av ukjente menn med skuddsår og hendene bundet med håndjern, tau eller klær.

Bilder som Amnesty har sett fra irakiske likhus viser at ofre systematisk blir drept i summariske henrettelser.

Militsene går løs på sunnimuslimer både som hevnangrep og for å kreve løsepenger av familiene deres, ifølge Amnesty.

Ett tilfelle er Salem, der en 40 år gammel forretningsmann og nibarnsfar fra Bagdad ble bortført i juli.

«To uker etter at familien betalte kidnapperne 60.000 dollar, ble liket hans funnet på likhuset med knust hode og håndjern på hendene», heter det i Amnesty-rapporten.

Observatører advarer om at militsens aksjoner ikke gjør annet enn å utløse raseri i det sunnimuslimske mindretallet som IS får sin støtte fra.

Grønt lys Amnesty beskylder regjeringen for å ha gitt militsene grønt lys til å fortsette sine grove brudd på menneskerettighetene ved ikke å holde dem ansvarlig for krigsforbrytelser og andre krenkelser.

Donatella Rovera i Amnesty sier at den nye irakiske regjeringen til Haider al-Abadi må gå til aksjon nå for å få kontroll over militsene og innføre en rettsstat.

Da han ble tatt i ed i september, antydet Abadi at militsene er et problem, og han gjorde det klart at ingen skal få bære våpen uten myndighet fra staten. Frivillige militser skal innordnes i en nasjonalgarde, sa han.

Men det gjenstår å se om den nye statsministeren er i stand til å takle militsene, som i noen tilfeller har bånd til innflytelsesrike politiske grupperinger.

USA har lovet å bidra til gjenoppbyggingen av en irakisk hær, og det kan bli vanskelig for regjeringen å konfrontere sine mest effektive, men svært problematiske støttespillere før dette er gjort. (©NTB)