Amnesty skeptisk til norsk krigsinnsats

Amnesty mener Norges deltagelse i den tidlige fasen av krigen i Afghanistan var uklar i forhold til Genevekonvensjonen.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

I Norge som i verden ellers ser vi mange bekymringsfulle trekk etter 11. september, sa generalsekretær i Amnesty Norge, Petter Eide, på globaliseringskonferansen i Oslo i dag.

I plenumsmøte med justisminister Odd Einar Dørum, var det Eide som tok det meste av oppmerksomheten med sin punktvise oppsummering av menneskerettssituasjonen i verden etter at krigen mot terror ble innledet i fjor høst.

- Terrorangrepene 11. september har utløst globale endringer. Sikkerhet overtok for menneskerettigheter på FNs dagsorden, og vi har sett en rekke verdensomspennende tilbakeslag når det gjelder arbeidet med å sikre menneskerettigheter.

Eide mener at skillet mellom krig og fred er utvannet, og at den pågående krigen mot terror er folkerettslig problematisk.

- Også norsk deltakelse i den tidlige fase i krigføringen i Afghanistan var uklar i forhold til Genevekonvensjonen, sa Eide.

Generalsekretæren presenterte en lang og urovekkende liste over antidemokratiske tendenser verden over.

Demokratiske samfunn

- Også tradisjonelt åpne og demokratiske samfunn har redusert eller forsøkt å redusere friheten til innbyggerne. Blant annet i USA, der man forsøkte å gjennomføre et ekstremt angiversystem. System som ble brukt i tidligere kommunistregimer, opplyste Eide.

- Ledere verden rundt har bedt oss om å velge mellom sikkerhet og frihet, men et slikt valg bør vi ikke akseptere. Økt toleranse for udemokratisk praksis gjør langvarig skade på internasjonale verdinormer og svekker FN, understreket Eide.

Han sier at Norge ikke har sluppet unna problemstillingen.

- Norske myndigheter og politikere har forsøkt seg med utspill om lovgiving som ville ha redusert rettssikkerheten. Også norsk deltakelse i internasjonal krigføring har svak folkerettslig forankring.

- Vi kan fastslå at norske myndigheter også er preget av den samme globale trenden som svekker internasjonale menneskerettskonvensjoner, selv om utviklingen her hjemme ikke er like sterk som i Tyskland, Storbritannia og USA. Men vi ser helt klart en negativ smitteeffekt, sa Eide.

Amnesty Norges generalsekretær avsluttet sin tordentale med å fastslå at vi selvsagt må bekjempe terrorisme.

- Men vi må ikke beskytte oss ved å lage dårligere lover og rettssystemer. Den beste måten å bekjempe terrorisme på er å opprettholde de strengeste krav om rettsvern og menneskerettigheter, sa Eide.

Konferanser

Globaliseringskonferansen 2002 «en annen verden er mulig», er en del av en verdensomspennende bevegelse som arbeider for en mer rettferdig og demokratisk verden. Denne bevegelsen var samlet til Word Social Forum i Algerie i fjor og skal samles igjen i Firenze. Globaliseringskonferansen 2002 i Oslo er den norske avleggeren av disse begivenhetene, og skal sette søkelyset på en rekke globaliseringsrelevante spørsmål gjennom debatter, verksteder, seminarer og foredrag. Den avvikles i regi av blant andre Attac, Solidaritetshuset, Mira-senteret, Forum for Utvikling og Miljø.