Amnesty slår alarm om situasjonen i Mali

Menneskerettighetssituasjonen i landet har ikke vært så ille siden uavhengigheten i 1960.

SLÅR ALARM: Amnesty slår alarm om situasjonen i Mali. 15 millioner er rammet av matmangel og hundretusener er drevet på flukt etter opprøret i landet. Mali ble utsatt for et militærkupp 22. mars i år. Her en jente som bærer tomme vannkanner for å fylle dem i landsbyen Katawane. Foto: ABDELHAK SENNA / AFP PHOTO / SCANPIX
SLÅR ALARM: Amnesty slår alarm om situasjonen i Mali. 15 millioner er rammet av matmangel og hundretusener er drevet på flukt etter opprøret i landet. Mali ble utsatt for et militærkupp 22. mars i år. Her en jente som bærer tomme vannkanner for å fylle dem i landsbyen Katawane. Foto: ABDELHAK SENNA / AFP PHOTO / SCANPIXVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Mali opplever sin verste krise på 50 år, advarer Amnesty International i en ny rapport, melder NTB.

Ikke siden uavhengigheten i 1960 har menneskerettighetssituasjonen i landet vært så ille.

I likhet med Human Rights Watch og Amnesty International, mottok også CARE fra slutten av mars rapporter fra nordlige områder av Mali om at væpnede menn truet og voldtok jenter og kvinner, ofte i full offentlighet.

- Konflikten i Nord-Mali har medført grusom vold og overgrep, særlig mot jenter og kvinner. Vi kan ikke ignorere eller sitte stille og se på det som skjer, sier Torild Skogsholm, generalsekretær i CARE.

Hundretusener er blitt fordrevet i forbindelse med kampene i den nordlige delen av Mali, og flere titalls personer er blitt utsatt for tilfeldige arrestasjoner, utenomrettslige henrettelser, seksuell vold og voldtekt, skriver Amnesty i rapporten «Mali: Fem måneder med krise, væpnet opprør og militærkupp».

Videre skriver NTB at organisasjonen lister opp en rekke menneskerettighetsbrudd som er begått i kjølvannet av matmangelen som har rammet 15 millioner mennesker i Sahel-regionen.

Væpnede grupper - Etter to tiår med relativt stabilitet står Mali nå overfor den verste krisen siden uavhengigheten i 1960, sier Gaetan Mootoo, Amnestys Vest-Afrika-etterforsker. Han har nettopp kommet tilbake fra landet.

- Hele den nordlige delen av Mali er blitt overtatt av væpnede grupper. Titusener av mennesker har flyktet fra regionen, noe som har skapt en humanitær krise i den sørlige delen av Mali og i nabolandene.

FLYKTNINGER: FN regner med at over 320 000 personer er tvunget til å forlate sine hjem, og over 187 000 har søkt tilflukt i nabolandene. Krisa i landet rammer over 15 milloner mennesker etter militærkuppet tidligere i år. Foto: ABDELHAK SENNA / AFP PHOTO / SCANPIX
FLYKTNINGER: FN regner med at over 320 000 personer er tvunget til å forlate sine hjem, og over 187 000 har søkt tilflukt i nabolandene. Krisa i landet rammer over 15 milloner mennesker etter militærkuppet tidligere i år. Foto: ABDELHAK SENNA / AFP PHOTO / SCANPIX Vis mer

Under etterforskningsreisen besøkte utsendinger fra Amnesty International hovedstaden Bamako og fire flyktningleirer i nabolandet Niger.

Vitner Amnesty snakket med, fortalte at kvinner og jenter var blitt utsatt for voldtekt og massevoldtekt av væpnede menn fra blant annet tuareg-grupper. Særlig utsatt var kvinnene i Menaka og Gao, skriver NTB videre.

Voldtekt En 19 år gammel kvinnelig student som hadde flyktet fra Bamako, fortalte at hun var blitt voldtatt.

- Jeg gikk sammen med en klassekamerat da vi ble stoppet av en motorsykkel med to tuareger og en bil full av væpnede menn og kvinner som var tatt til fange. Mennene, den ene i militæruniform, ba oss komme med dem til en leir fordi de trengte kvinner. Vi nektet. En av tuaregene ba meg gå inn i et tomt hus. Jeg sa at jeg hadde menstruasjon. Han beordret meg til å vise ham, og jeg viste ham blodet. Han sa: 'Hva gjør det?' Og så voldtok han meg.

- Det internasjonale samfunnet må reagere nå, gjennom FN og ikke-statlige hjelpeorganisasjoner i Mali, på disse grove bruddene på grunnleggende menneskerettigheter. Alle aktører har nå et ansvar for å øke verdens oppmerksomhet om denne situasjonen og mobilisere til handling for å stoppe volden og ivareta behovene til de overlevende ofrene, sier Skogsholm i CARE.

CARE ber om at den norske regjeringen bidrar til at nødvendige ressurser umiddelbart settes inn for å sikre at behovene til bade kvinner, jenter og gutter ivaretas, deriblant for dem som har vært utsatt for seksuelle overgrep.

Alle parter Amnesty påpeker at alle parter i konflikten trolig har begått menneskerettighetsbrudd og overgrep.

Den 18. april 2012 ble tre ubevæpnede mennesker banket opp og utenomrettslig henrettet av maliske soldater. På samme måte er maliske soldater blitt tatt til fange, mishandlet og likvidert av opprørere.

Amnesty-utsendingene fant bevis for at det var barnesoldater i rekkene til både tuaregene og de islamske gruppene som har tatt kontroll over nordområdene.

SULTER: Barn og voksne sulter etter militærkuppet 22. mars i år. Amnesty slår nå alarm. Bildet er av en liten gutt i Mbere flyktningerleir nær Bassiknou. Foto: ABDELHAK SENNA / AFP PHOTO / SCANPIX
SULTER: Barn og voksne sulter etter militærkuppet 22. mars i år. Amnesty slår nå alarm. Bildet er av en liten gutt i Mbere flyktningerleir nær Bassiknou. Foto: ABDELHAK SENNA / AFP PHOTO / SCANPIX Vis mer

- Uten noe koordinert forsøk på å beskytte menneskerettighetene står nå hele denne regionen i fare for å bli destabilisert, både på grunn av den politisk ustabile situasjonen, væpnede konflikter i nord og matmangelen som berører hele Sahel-området, sier Gaetan Mootoo.

Slår tilbake Rundt 200 soldater som hevder de støtter myndighetene, rykker i disse dager inn nord i Mali. De opplyser at de vil slå tilbake mot Tuareg-opprørerne og islamistene som kuppet landet, melder Reuters.

Dette er den første gruppa med lokale motstandere som er blitt observert så langt nord, som eksperter hevder al-Qaida bruker som gjemmested.

Tuareg-opprørere skal ha opplyst at de er klare med 500 mann i et motangrep for å stoppe motstandsgruppa.

To offiserer i grenseområdene sier motstandsgruppa nå har beveget seg 40 kilometer nærmere Gao. Området holdes av MNLA-rebeller og islamistike grupper som vil innføre sharialov.

503 Service Unavailable

Error 503 Service Unavailable

Service Unavailable

Guru Meditation:

XID: 965121200


Varnish cache server