Amnesty-rapport:

Amnesty-toppen trekker seg

Per Wästberg, medgründeren av svenske Amnesty, trekker seg etter kontroversiell rapport.

- TUNGT HJERTE: Per Wästberg, medgründeren av svenske Amnesty, trekker seg etter nesten 60 år i organisasjonen. - Det er med tungt hjerte jeg, på grunn av Amnestys uttalelser angående krigen i Ukraina, avslutter et langt og fruktbart engasjement. Foto: Shutterstock / NTB
- TUNGT HJERTE: Per Wästberg, medgründeren av svenske Amnesty, trekker seg etter nesten 60 år i organisasjonen. - Det er med tungt hjerte jeg, på grunn av Amnestys uttalelser angående krigen i Ukraina, avslutter et langt og fruktbart engasjement. Foto: Shutterstock / NTB Vis mer
Publisert

Menneskerettsorganisasjonen Amnesty publiserte forrige uke en rapport der de anklager Ukraina for å bryte folkeretten, ved at ukrainske styrker setter sivile liv i fare ved å etablere militære baser i boligområder, på skoler og på sykehus.

Rapporten har fått kritikk fra flere hold - blant annet fra president Volodymyr Zelenskyjs talsmann, som torsdag anklaget Amnesty for å stå i ledtog med Russlands propagandamaskin.

Går av

Tirsdag ettermiddag ble det kjent at Per Wästberg, medgründeren av svenske Amnesty, forlater organisasjonen etter uttalelsene om Ukraina. Det bekrefter han selv til svenske Dagbladet.

- Jeg har nå vært medlem i over 60 år. Det er med tungt hjerte jeg, på grunn av Amnestys uttalelser angående krigen i Ukraina, avslutter et langt og fruktbart engasjement, skriver han til avisa.

Tom Røseth, førsteamanuensis og hovedlærer i etterretning ved Forsvarets høgskole, omtaler rapporten som «en tøff sak».

- Det er på en side greit at Amnesty krever mye av ukrainerne. På den andre siden må det de konkluderer med i rapporten være basert på god forskning med god metode. Slik det står, er det lite etterprøvbart, sier Røseth til Dagbladet.

Intervjuet ble gjort før det ble kjent at Wästberg trekker seg.

- TØFF SAK: Førsteamanuensis og hovedlærer i etterretning ved Forsvarets høgskole, Tom Røseth omtaler Amnesty-rapporten som «en tøff sak». Foto: Forsvaret
- TØFF SAK: Førsteamanuensis og hovedlærer i etterretning ved Forsvarets høgskole, Tom Røseth omtaler Amnesty-rapporten som «en tøff sak». Foto: Forsvaret Vis mer

- Gir legitimitet

Han mener at dette bidrar til å så tvil rundt forskningen til Amnesty.

- Om det de konkluderer med er riktig, er jeg redd det gir større sivile tap som konsekvens, mener Røseth, og utdyper påstanden:

- Dette vil russerne bruke for å forsvare at de kan angripe sivile, og skylde på ukrainere. Korrekt eller ikke, så er skaden skjedd.

Røseth mener dessuten at tidspunktet for publiseringen er problematisk.

- Det kan skape flere sivile døde, og gi Russland legitimitet til å fortsette sin krigføring ukritisk, mener Røseth.

KAN BLI VERRE: Amnesty frykter flere krigsforbrytelser blir avdekket som følge av at russerne trekker seg tilbake fra forsteder rundt Kyiv. Arkiv-video: Dagbladet TV/AP. Vis mer

- Lette mål

Han understreker at ukrainerne skal følge folkeretten også som forsvarende part, men mener «vi ikke må komme dit at de må ut i åpent lende og bli lette mål for overlegen russisk ildkraft».

- Byer må forsvares med styrker i byer, og vi må huske at Ukraina i hovedsak består av flatt åpent landskap. Jeg er usikker på om Amnesty gjør gode militære vurderinger på alternative forsvarsposisjoner eller trygge lokasjoner for hvile, sier Røseth.

Ukraina har rast mot rapporten, og lederen for Amnesty i Ukraina har trukket seg. Den britiske avisa The Sunday Times skriver i en lederartikkel at ingenting kan redde Amnestys rykte etter denne rapporten.

Ifølge NTB har president Zelenskyj også selv kommentert rapporten. Han mener Amnesty setter et feilaktig likhetstegn mellom Ukraina som offer, og den russiske invasjonsmakten.

FORSVARER RAPPORTEN: Generalsekretær Jon Peder Egenæs i Amnesty International Norge forsvarer rapporten som anklager ukrainske styrker for å sette sivile liv i fare. Foto: Ole Berg-Rusten / NTB
FORSVARER RAPPORTEN: Generalsekretær Jon Peder Egenæs i Amnesty International Norge forsvarer rapporten som anklager ukrainske styrker for å sette sivile liv i fare. Foto: Ole Berg-Rusten / NTB Vis mer

- Bekymringsfullt mønster

Amnesty-topp John Peder Egenæs sier til NTB tirsdag at rapporten om Ukrainas bruk av sivil infrastruktur i krigen er godt fundert og holder en høy standard.

- En sentral motivasjon for å offentliggjøre denne rapporten, er at vi over tid har sett at det har utviklet seg et bekymringsfullt mønster, der ukrainske styrker bruker en krigsstrategi som setter sivile liv i fare, sier Egenæs.

De ukrainske forsvarsstyrkenes taktikk «rettferdiggjør på ingen måte Russlands vilkårlige angrep», påpeker menneskerettsorganisasjonen i rapporten.

Noen av de påståtte russiske krigsforbrytelsene, deriblant i Kharkiv, kan dessuten ikke knyttes til taktikken, skriver Amnesty.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer