Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Amnesty: Tyrkia driver kollektiv avstraffelse av kurdere

Har påført portforbud i byer sørøst i landet.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Amnesty International mener Tyrkiske sikkerhetsstyrker driver «kollektiv avstraffing» i kurdisk-dominerte områder med sine militæroperasjoner.

Tyrkia har de siste månedene gjentatte ganger påført sivilbefolkningen portforbud i byer sørøst i landet, under sine militæraksjoner mot den kurdiske PKK-geriljaen.

Det er fortsatt portforbud i byen Cizre i Sirnak-provinsen og Sur-bydelen i Diyarbakir, som ble innført henholdsvis 14. og 2. desember.

- De pågående operasjonene skjer med portforbud døgnet rundt og setter livene til titusenvis av mennesker i fare. Det begynner å minne om kollektiv avstraffelse, sier Amnestys programdirektør for Europa og Sentral-Asia, John Dalhuisen.

Amnesty International ber myndighetene om å lette på portforbudene og sier innbyggerne er uten tilgang til nødhelsetjenester, mat, vann og elektrisitet i lengre perioder.

- Operasjonene til politiet og militæret i disse områdene er blitt omtalt som maktmisbruk, inkludert bruk av tunge våpen i boligområder. Det er liten tvil om at tyrkiske myndigheter setter liv i fare ved hensynsløs og overflødig dødelig maktbruk, skriver Amnesty i en ny rapport.

Den tyrkiske hæren sier at hundrevis av opprørere er blitt drept i en «antiterroroperasjon», men kurdiske grupper har lenge uttrykt bekymring over de sivile dødstallene.

(NTB)

Instagram Følg @dagbladet.no på Instagram
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media