TORTUR: Det har kommet stadig flere meldinger om tortur i Mexico. President Enrique Peña Nieto har satt inn titusenvis av væpnede tjenestemenn i kampen mot organisert kriminalitet. Foto: AFP PHOTO / HECTOR GUERRERO / NTB scanpix
TORTUR: Det har kommet stadig flere meldinger om tortur i Mexico. President Enrique Peña Nieto har satt inn titusenvis av væpnede tjenestemenn i kampen mot organisert kriminalitet. Foto: AFP PHOTO / HECTOR GUERRERO / NTB scanpixVis mer

Amnesty: Uskyldige kvinner arrestert og voldtatt for å rettferdiggjøre  «krigen mot narkotika»

Groteske opplysninger i Amnesty-rapport.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): I en ny rapport fra Amnesty International, der de har intervjuet 100 kvinner som har blitt arrestert i Mexico som en del av «krigen mot narkotika», kommer det fram at 72 av kvinnene ble seksuelt misbrukt under eller like etter at de ble arrestert, skriver The Guardian.

Voldtektstrusler

Samtlige av kvinnene fortalte at de hadde blitt utsatt for voldtektstrusler rettet mot deres familier og seksuell trakassering. Bare to av kvinnene som ble intervjuet sa at de var skyldige i det de ble anklaget for.

Ti av kvinnene var gravide da de ble arrestert, åtte av dem spontanaborterte.

The Guardian har snakket med én av de 100 kvinnene, den peruvianske kokken Tailyn Wang. Hun ble pågrepet i sitt eget hjem, og foran øynene på hennes egne barn skal hun ha blitt sparket, slått og befølt.

Mishandlingen skal ha fortsatt helt til hun spontanaborterte på statsadvokatens kontor i Mexico City. I stedet for å få medisinsk tilsyn, ble hun blødende fraktet til et fengsel hundrevis av kilometer unna, der hun flere dager etter arrestasjonen ble anklaget for kidnapping og organisert kriminalitet.

Presset til å ta medisiner

Wang har rapportert om tortur til dommere, påtalemyndigheten, leger og den nasjonale kommisjonen for menneskerettigheter. Bakgrunnen for at hun ble pågrepet var falske anklager, framsatt av en bekjent, en lokal politimann, etter at han hadde blitt torturert.

- I stedet for å etterforske torturen jeg har blitt utsatt for har hele systemet ignorert det, inkludert legene, som istedet presser meg til å ta medisiner for å få meg til å holde kjeft, sier Wang fra fengselet.

To år etter arrestasjonen sitter hun fremdeles fengslet, og venter på at rettssaken hennes skal komme opp for retten. Ifølge Amnesty er hun en av mange kvinner som er fengslet og torturert av mexicanske sikkerhetsstyrker, på utkikk etter å få opp arresttallene for å rettferdiggjøre «krigen mot narkotika».

Nesten alle utsatt for vold

Ifølge Amnesty er flesteparten av kvinnene som sitter fengslet i Mexico førstegangsforbrytere, og det store flertallet knyttes til narkotikakriminalitet.

Av de 100 kvinnene Amnesty intervjuet sa samtlige at de hadde blitt utsatt for seksuell eller psykisk trakassering i forbindelse med pågripelse.

97 sa de ble utsatt for vold i forbindelse med arrestasjonen eller i timene som fulgte.

33 av kvinnene sa at de hadde blitt voldtatt av noen i politiet, hæren eller marinen.

66 av dem har rapportert overgrepene til myndighetene, men det ble bare åpnet sak i 22 av tilfellene.

En håndfull for retten

Elektriske støt mot kjønnsorganene, voldtekt, slag og nesten-kvelning er bare noen av de brutale overgrepene som rutinemessig påføres kvinner under arrestasjon og avhør. Gjerningspersonene blir så godt som aldri straffet.

For på tross av at det har blitt tatt grep for å bekjempe problemet, har kun en håndfull blitt stilt for retten, ifølge Amnesty-rapporten.

Siden 1991 skal det ha blitt felt kun 15 torturdommer.