Amnesty: VM-arbeidere i Qatar får ikke lønn

Flere av arbeidsmigrantene som bygger finalebyen Lusail til fotball-VM i Qatar i 2022, har jobbet månedsvis uten lønn, ifølge Amnesty International.

KRITIKK: Byggevirksomheten i Qatars hovedstad Doha, her i 2010, har fått massiv kritikk. Foto: Lise Åserud / NTB scanpix
KRITIKK: Byggevirksomheten i Qatars hovedstad Doha, her i 2010, har fått massiv kritikk. Foto: Lise Åserud / NTB scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

Minst 78 arbeidstakere fra Nepal, India og Filippinene har jobbet ulønnet siden februar 2016, skriver Amnesty, som mener arbeiderne skulle hatt en gjennomsnittslønn på 2.000 dollar i den samme perioden.

Arbeiderne er ansatt i ingeniør- og byggeselskapet Mercury Mena, som står bak en rekke prosjekter omkring i Qatar. Amnesty hevder mange av prosjektene er knyttet til fotball-VM i 2022, noe FIFA nekter for.

- Vi har ingen grunn til å tro på at de påståtte bruddene mot arbeidstakernes rettigheter er relatert til FIFA og VM i 2022. Vi liker dårlig at Amnesty har valgt å vinkle sin pressemelding på en så misvisende måte, sier en talsperson for FIFA til AFP.

Flere av arbeiderne Amnesty har snakket med, forteller at de har jobbet med prosjekter knyttet til fotball-VM. Enkelte av dem forteller at de har solgt eiendom eller tatt barna ut av skolen for å få livet til å gå rundt.

Qatar, som de siste årene har fått massiv internasjonal kritikk for brudd på arbeidstakeres rettigheter i forbindelse med VM, har lovet å endre en lov som sier at en arbeidstaker ikke kan bytte jobb eller forlate landet uten tillatelse fra arbeidsgiveren.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.