Amok med fjernkontroll

En hevngjerrig 50-åring gikk amok med megaantenne og fjernkontroll ved et modellflystevne på Notodden i helga. Seks fly ble knust til pinneved.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Utstyrt med avanserte fjernkontroller og en enormt kraftig antenne på taket av bilen, rigget den 50 år gamle mannen seg til ved modellflystevnet i Notodden i helga. Selv om mannen stod hele fire kilometer unna, hadde han ingen problemer med å tukle med signalene.

Han hadde utstyr for å avlytte og sende på de samme frekvensene som modellflyentusiastene. Den muligheten benyttet han, skriver Telemarksavisa i dag.

Lørdag formiddag ble seks fly knust til pinneved. I tillegg overlevde ett fly en kraftig nødlanding. Da skjønte pilotene at noe var galt.

Selv om det er snakk om hobbyfly, er en styrt alvorlig. Flyene veier mange kilo og går i opp til 300 kilometer i timen. Ikke noe særlig å få i hodet, eller på biltaket.

En mann i 50-åra fra Kongsberg ble pågrepet av politiet. En politibil oppdaget ham tilfeldigvis i buskene i nærheten av stevnet. Selv nekter han for alt. Men klubben kjenner til han fra før. Han er et tidligere medlem.

- Den mistenkte er et gammelt klubbmedlem og radioamatør. Han har tidligere truet med å skyte ned flyene med radiobølger. Nå klarte han jo det, sier formann i Kongsberg Modellflyklubb, Torbjørn Fallsen til Dagbladet.no.

Striden dreier seg om medlemskap i Norges Luftsportsforbund (NLF). Det lokale styret ville melde klubben inn i NLF. Det ville ikke mistenkte. Han var nemlig lokalt medlem uavhengig av foreningen. Det tillot ikke NLF. Han måtte blitt fullverdig medlem, noe som ville øket kontingenten fra 180 til 680 kroner.

- Dette skjedde i 2000. Siden da har han vært uvenner med klubben, og kommet med flere trusler. Også ved stevnet i fjor skjedde det flere uforklarlige styrter. Men da var vi ikke forberedt. Det var vi i år, sier Fallsen.

Klubben tok selv grep da de ble kar over at mistenkte var i aksjon. De rykket ut i flere retninger i jakten på mannen. Tilslutt ble han pågrepet av politiet og stevnet kunne fortsette. Det var politiet selv som hadde observert han i forbindelse med et oppdrag på andre siden av Heddalsvannet, over fire kilometer unna.

- Hvordan reagerte medlemmene når de mistet flyene?

- De ble fryktelig deppa og stevnet ble stoppet.

<B>FARLIG: </B>Selv om det er snakk om hobbyfly, er en styrt alvorlig. Flyene veier mange kilo og går i opp til 300 kilometer i timen. Dette bildet er fra et stevne på Ekeberg i Oslo.<BR> Illustrasjonsfoto: SCANPIX