Amok med samuraisverd

35-åringen har ingen god forklaring på hvorfor han hogde offeret i hodet.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- Vi har avhørt mannen i ettermiddag, men han har ikke fortalt så mye som bidrar til å oppklare saken, sier jourhavende jurist Kathrine Kristoff ved Sentrum politistasjon.

35-åringen har ikke nektet å forklare seg, men har heller ikke kastet så mye lys over nattas sverdangrep. Politiet har også pratet kort med offeret, men vil av hensyn til etterforskningen ennå ikke si hva 39-åringen har forklart. Den tidligere voldsdømte 35-åringen som tilhører Oslos rusmiljø, er siktet for legemsbeskadigelse med kniv under særdeles skjerpende omstendigheter.

Offeret ligger på Akershus Fylkessykehus etter å ha fått sydd igjen det 20 centimeter lange kuttet.

- Det står etter forholdene bra til med ham, sier Kristoff til Dagbladet.no.

Ukjent motiv

Det var klokka 04.37 politiet fikk melding fra en forbipasserende på Stortorvet i Oslo sentrum. Da hadde sverdofferet segnet om i en pøl av blod etter å ha gått noen hundre meter fra åstedet. Politiet fant blodspor helt ned til Tollbugata.

Vitner forteller at 35-åringen svingte sverdet i sirkler flere ganger før han hogg til. Begge de involverte tilhører ifølge politiet byens rusmiljø, men det er uvisst om de kjenner hverandre.

- Vi vet ennå ikke motivet for ugjerningen, sier Kristoff.

- Ungdommelig varmblodighet

Et vitne pekte ut gjerningsmannen som ble pågrepet på «Trappa» - et tilholdssted for narkomane i krysset Tollbugata/Kongens gate. Det 60 centimeter lange samuraisverdet med treslire ble funnet i en søppelkasse i nærheten. Sverdet har en japansk inskripsjon.

- Det står «Du bør ikke la deg rive med av ungdommelig varmblodighet», sier Tomoko Hansen ved Institutt for asiatiske språk ved Universitetet i Oslo til VG Nett.

Flere vitner som så hugget vil bli grundigere avhørt i løpet av dagen.

Kunne gått verre

- Det var en krangel i forkant av sverdhugget, sier et vitne til Dagbladet.no som ønsker å være anonym.

Sverdet traff 39-åringen med stor kraft midt oppe på hodet, og bare flaks hindret mer omfattende skader.

- Vi ser svært alvorlig på saken, sier jourhavende jurist Kathrine Kristoff.

Angrep med samuraisverd er ikke dagligdags kost, men oslopolitiet har flere ganger tidligere beslaglagt liknende våpen i det kriminelle miljøet.

<B>FUNNET BLØDENDE:</B> Den skadde mannen gikk flere hundre meter før han ble funnet på Stortorget i Oslo. Her er Krimvakta på plass for å gjøre sine undersøkelser.
FARLIG: Førstebetjent og nestleder ved Krimvakta i Oslo, Knut Nysæter, viser frem samuraisverdet en mann gikk amok med i går natt. En mann ligger på sykehus og det er blodspor på sverdet.