Amok på chartertur

OSLO/GARDERMOEN (Dagbladet): I 11200 meters høyde gikk den pære fulle nordmannen berserk på charterflyet fra Gardermoen til Lanzarote i går. Først slo han til kabinsjefen, og deretter måtte flypersonalet låse cockpitdøra for å holde den krakilske nordmannen unna.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Kaptein Thomas Stenström tok ingen sjanser, mellomlandet i Faro i Portugal og kastet bråkmakeren av. Tre timer etter at Boeing 757-maskinen fra det svenske flyselskapet Britannia Airways tok av fra Gardermoen i går morges, fikk kaptein Stenström nok. Av sikkerhetsmessige hensyn snudde han flyet og satte den pære fulle nordmannen av i Portugal.

- Det sikreste var å sette ham av. Vi ble én time og 13 minutter forsinket, sier kaptein Stenström til Dagbladet.
Seint i går kveld kom han og flypersonalet tilbake til Gardermoen etter den dramatiske luftkampen. Da sov nordmannen ut rusen på et hotell på Algarve-kysten i Portugal, mens de øvrige 200 Star Tour-gjestene var kommet fram til Lanzarote.

Slo til kabinsjefen

- Mannen veivet rundt foran cockpiten, tydelig beruset, sier passasjer John Busch (61).

Busch satt foran i flyet, og fikk ikke med seg all dramatikken som utspant seg på radene lengre bak.

Trafikksjef Göran Gärdär i Britannia Airways refererer til informasjon han har fått fra personalet om bord:
- Det startet med at nordmannen slo til sitt reiseselskap. Kabinsjefen prøvde å roe mannen ned, men han svarte da med et slag. Deretter begynte den berusede passasjeren å bevege seg framover mot cockpiten. Flere passasjerer prøvde å stoppe ham, men han klarte å riste dem av seg.

Kabinpersonalet måtte også låse døra til cockpiten, av hensyn til pilotene og kabinpersonalets sikkerhet. Charterturisten skal i tillegg ha skjelt ut både medpassasjerer og kabinpersonalet.
Etter hvert klarte man imidlertid å roe den tidligere så feststemte turisten noenlunde ned. Det var i overkant av 200 passasjerer om bord da nordmannen gikk berserk.

Ubehagelig opplevelse

- Plutselig fikk vi beskjed om at vi skulle inn for landing i Portugal. Da vi var kommet ned på bakken, opplyste kapteinen om hva som hadde skjedd, forteller passasjer John Busch.

- Det var en svært ubehagelig opplevelse. Jeg har reist en del før, men jeg har aldri vært med på noe slikt.
På flyplassen i Faro ble den kranglevorne flypassasjeren ført ut baktrappa av politiet. Han ble sittende på flyplassen i noen timer, før han ble innkvartert på et hotell i turiststrøket på Algarve-kysten. Reisefølget fortsatte videre til sol og sommer på Lanzarote, og etter det Dagbladet får opplyst, vil bråkmakeren nå prøve å komme seg til feriestedet.

- Men dit må han komme seg på egen regning. Vi tar selvsagt dette engangshelvetet svært alvorlig. Vi har fått beskjed om at en mann har opptrådt truende overfor kabinpersonalet og lagd kvalm for våre øvrige gjester, sier markedsdirektør Frode Hansen i Star Tour.

Koster 45000 kroner

Bråkmakeren kan vente seg en klekkelig regning i posten når han kommer hjem. Trafikksjef Gärdär i Britannia Airways sier til Dagbladet at de hadde en liknende hendelse med en svensk charterturist for ett år siden. Den gang betalte svensken regningen uten å blunke.

- Vi kommer til å kreve mannen for kostnadene for mellomlandingen i Portugal. Alt i alt kostet den rundt 45000 norske kroner, sier trafikksjefen.
Markedsdirektør Frode Hansen sier at de opplever liknende hendelser hvert andre år.

- Heldigvis er det sjelden vi opplever dette. Når en passasjer drikker seg overstadig beruset - og er en fare for sikkerheten til de andre om bord - må han regne med å betale for kalaset, sier Hansen.

TOK INGEN SJANSER: Flykaptein Thomas Stenstrøm tok ingen sjanser, mellomlandet i Faro i Portugal og kastet den norske bråkmakeren av.